NOVI FRONT SUKOBA IZRAELA I PALESTINACA: U demonstracijama na Zapadnoj obali u razmenu vatre poginuo jedan, ranjeno 46 Palestinaca
Foto: EPA

tuga

NOVI FRONT SUKOBA IZRAELA I PALESTINACA: U demonstracijama na Zapadnoj obali u razmenu vatre poginuo jedan, ranjeno 46 Palestinaca

Planeta -

Jedan palestinski demonstrant je danas poginuo, a desetine su ranjene vatrenim oružjem tokom velikih demonstracija na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Izraelska vojska je rekla da su demonstranti pucali na vojnike i da su dva vojnika ranjena u noge.

Palestinski demonstranti se često sukobljavaju s izraelskom vojnicima na Zapadnoj obali, ali su demoostranti retko kada naoružani.

Ministarstvo je navelo da je ubijen jedan 25-godišnji Palestinac, a da je 46 ranjeno, uključujući 16 bojevom municijom, te je stanje četvorice teško.

Stotine demonstranata okupile su se na domaku Ramale, gde je sedište Palestinske uprave, da bi protestovale protiv izraelskih akcija u pojasu Gaze i Jerusalimu.

Oni su palili automobilske gume i bacali kamenice na izraelske vojnike koji su ih rasterivali suzavcem, a zatim su se čuli pucnji, ali nije bilo jasno odakle.

Izraelski vojnici su tada potražili zaklon iza džakova s peskom.

Napetost raste zbog sukoba u Gazi i nedavnog nasilja u Jerusalimu i gradovima s mešovitim stanovništvom u Izraelu gde žive Arapi i Jevreji.

Danas je organizovan generalni štrajk kome su se odazvali Palestinci u Izraelu i na okupiranim teritorijama.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track