MAPA INTERNETA: Dizajner napravio zanimljivu kartu sveta gde su veb stranice postale zemlje i kontinenti
Foto: Printscreen/Twitter

kartografija 21. veka

MAPA INTERNETA: Dizajner napravio zanimljivu kartu sveta gde su veb stranice postale zemlje i kontinenti

Planeta -

Karta interneta obuhvata 3000 internet stranica i brojne tehnologije, koje na karti predstavljaju države, gradove i mora.

Ljudi već stotinama godina stvaraju karte i kartografski prikaz sveta oko njih. Sa razvojem tehnologije, papirne karte zamenile su one u GPS uređajima i na pametnim telefonima. Danas je dovoljno kliknuti po ekranu nekoliko puta i saznati tačno kako doći od jedne destinacije do druge. I to veoma precizno.

Kako danas većinu vremena provodimo u virtuelnom svetu, slovački grafički dizajner Martin Vargic je pokušao da zamisli kako bi internet izgledao da se radi o pravom svetu i napravio njegovu kartu.

Prvu mapu interneta, u stilu starih karti kakve su izrađivali moreplovci, objavio je na svojoj veb stranici 2014. godine, dok je još bio student.

Kako se svet interneta menja mnogo brže od stvarnog, zaključio je da je potrebno da revidira kartu i zabeleži promene koje su se u međuvremenu dogodile.

Kartu interneta, koja obuhvata 3000 internet stranica, koje su predstavljenje kao države, izrađivao je više od 1000 sati, preneo je Zimo.

Države odnosno stranice, grupisane su u kategorije, dok su "mora" dobila imena po tehnologijama. Tako možemo videti "more modema", "5G more", ali i "tesnac skrolovanja", "zaliv vebmastera" ili "zaliv trolova".

Kako je pojasnio na svojoj stranici, veličinu "države" bazirao je na prosečnoj posećenosti u razdoblju od januara 2020. do januara 2021. prema Alexa Ranku, koji meri koliko je popularna neka veb stranica.

U sredini karte tako možemo videti "ključne igrače", okružene internet pregledačima, a svoje mesto je pronašao čak i "dark web".

Iako raspored "kontinenata" baš i nema previše veze s kontinentnima na klasičnim kartama, pruža zanimljiv pogled na virtuelne vode kojima svakodnevno plovimo.

Vargiceva veb stranica pruža i zanimljive podatke poput toga koje su stranice najpopularnije, kakva je brzina interneta u svetu ili pak koliko vremena stanovnici pojedinih zemalja provode na društvenim mrežama.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja