MULJAO OKO PORESKIH OLAKŠICA Donald Tramp pod kriminalnom istragom
Foto: EPA / Erin Schaff / POOL

DRŽAVNI TUŽILAC POTVRDIO

MULJAO OKO PORESKIH OLAKŠICA Donald Tramp pod kriminalnom istragom

Planeta -

Kompanija bivšeg predsednika SAD osumnjičena za laganje kako bi dobila zajmove i poreske olakšice

Protiv Trampove organizacije, konglomerata u vlasništvu porodice bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, pokrenuta je kriminalna istraga, potvrđeno je iz kancelarije državnog tužilaštva u Njujorku.

- Obavestili smo Trampovu organizaciju da naša istraga o toj kompaniji nije više samo civilna - rekao je Fabijen Livaj, portparol Leticije Džejms, državne tužiteljke u Njujorku, preneo je Politiko. Trampova organizacija okuplja stotinak preduzeća povezanih sa Donaldom Trampom i njemu bliskim osobama. U njegovom vlasništvu su brojni hoteli, odmarališta, kompanije za promet nekretnina, kao i golf tereni.

Državni tužilac Menhetna Sajrus Vens započeo je 2018. da istražuje isplate dvema bivšim Trampovim ljubavnicama, uoči izbora 2016, čime je kupljena njihova ćutnja. Ta istraga sada je proširena na navode o utaji poreza i istragu o lažnom prijavljivanju vrednosti imovine kako bi se obezbedili povoljni zajmovi, poreske olakšice i ekonomski profit. Tužilaštvo istražuje da li je Trampova organizacija naduvala vrednosti nekih nekretnina da bi se dobili bolji zajmovi, a kasnije oborila njihove vrednosti da bi se dobile poreske olakšice.

Tužilac Vens je u februaru dobio karticu prihoda Donalda Trampa u poslednjih osam godina, kao i prihode Trampove organizacije. Tramp je napustio Belu kuću u januaru. On odbacuje optužbe za bilo kakve malverzacije, a istragu naziva "najvećim političkim lovom na veštice u istoriji zemlje".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track