OVAJ AMERIČKI LOVAC BI TREBAO DA IDE U MUZEJ: F-4 Fantom leti od 1958. godine, a evo zašto je još smrtonosan VIDEO
Foto: Vikipedija

efikasno

OVAJ AMERIČKI LOVAC BI TREBAO DA IDE U MUZEJ: F-4 Fantom leti od 1958. godine, a evo zašto je još smrtonosan VIDEO

Planeta -

Mekdonel Daglas F-4 Fantom II je legendarni avion - ikona vijetnamskog rata i arhetip dizajna mlaznih lovaca treće generacije koji su ušli u upotrebu 1960-ih. Izgrađeno je više od 5.000 ovih teških nadzvučnih lovaca, a stotine nastavljaju da služe i čak se koriste za borbu u nekim vazduhoplovstvima i danas.

Ali rekord Fantoma u vazdušno-vazdušnoj borbi nad Vijetnamom - posebno u poređenju sa naslednikom F-15 Igl, koji nikada nije oboren u vazdušno-vazdušnoj borbi - ostavio mu je reputaciju kao nespretni bruiser oslonjen na grubu snagu motora i zastarelu tehnologiju naoružanja.

Ovo nije fer.

Osnovne mane Fantoma ispravljene su do 1970. godine - dok su u novije vreme fantomi svoju avioniku i naoružanje nadogradili na savremene standarde. Ovi modernizovani Fantomi kojima su letele turske i grčke vazduhoplovne snage mogu učiniti prilično mnogo ono što F-15 može učiniti ... po mnogo nižoj ceni.

Kada je F-4 izašao 1958. godine, to je bio revolucionarni dizajn - onaj koji je nastavio nekoliko vazduhoplovnih rekorda.

Njihovi ogromni dvostruki motori J79 težine 30.000 kilograma dali su (i još uvek daju) vazduhoplovu odličan potisak, pokretajući teški ram preko dvostruke brzine zvuka maksimalnom brzinom od 1.473 milje na sat.

Rani Fantomi mogli su nositi 18.000 kilograma municije - tri puta više nego što su obično nosili ogromni bombarderi B-17 iz Drugog svetskog rata. Oficir za oružje na zadnjem sedištu mogao je da upravlja naprednim radarskim, komunikacionim i oružanim sistemima aviona dok se pilot fokusirao na letenje.

Dalje, F-4 je dolazio u modelima zasnovanim na zemlji i nosačima i služio je u američkim vazduhoplovnim snagama, mornarici i marincima. Jedini drugi borbeni lovac koji je služio u sve tri službe pre ili posle je F-35.

Ali kada se F-4 suprotstavio lakšim MiG-17 i MiG-21 lovcima severnovijetnamskog vazduhoplovstva 1965. godine, Fantom je stradao.

U Korejskom ratu američko ratno vazduhoplovstvo oborilo je između šest i 10 neprijateljskih lovaca za svaki od svojih aviona izgubljenih u borbi vazduh-vazduh. U Vijetnamu je odnos bio bliži dva prema jedan (uključujući i druge tipove aviona osim Fantoma).

Primarni problem F-4 bio je taj što nije imao ugrađene topove. Umesto toga, u potpunosti se oslanjao na novo predstavljene rakete vazduh-vazduh - radarski vođeni AIM-7 Sparou, toplotni AIM-9 Sajdvajdner i stariji AIM-4 Falkon.

Vazduhoplovstvo nije shvatilo da su te rane rakete bile strašne.

Studije su pokazale da 45 procenata AIM-7 iz vijetnamske ere i 37 procenata AIM-9 nije uspelo ni da se lansira, ni da se zaključa, a nakon izbegavajućih manevara verovatnoća da se postigne ubistvo pala je na osam i 15 procenata za dve vrste redom. Rakete Falcon bile su još gore, a Pentagon ih je kasnije povukao iz službe.

Severnovijetnamski MiG-ovi, opremljeni i topovima i raketama (na MiG-21), nadmudrili bi teži F-4, koji u svoj svojoj brzini nije bio posebno okretan. Još gore, američki piloti nisu bili obučeni za borbe pasa iz neposredne blizine, jer je vazduhoplovstvo pretpostavljalo da će se vazdušno-vazdušni napadi dogoditi na velike daljine raketama.

Dalje, Fantomovi motori J79 proizvodili su gusti crni dim, što je u kombinaciji sa većom veličinom letelice olakšalo uočavanje i ciljanje iz daljine. S druge strane, pravila o angažmanu nad Vijetnamom zabranjivala su američkim pilotima da pucaju na neidentifikovane ciljeve izvan vidnog dometa, dodatno umanjujući prednosti projektila.

Međutim, problemi F-4 počeli su da se povlače. Raketna tehnologija vazduh-vazduh dramatično je poboljšana kasnijim verzijama Vrapca i Bočnog vetra. Model F-4E je konačno došao sa unutrašnjim topom M161 Vulkan.

Pre su se neke Fantom jedinice zadovoljavale spoljnim čaurama za puške koje su preterano vibrirale.

1972. godine F-4 kojim je upravljao major Phil Handlei oborio je MiG-19 pištoljem svog aviona - jedino zabeleženo vazdušno ubijanje izvršeno nadzvučnom brzinom.

Na kraju, vazduhoplovstvo je nadogradilo sve svoje F-4E letvicama krila koje su značajno poboljšale okretnost uz malu cenu brzine. Novi motori J79 su se čak bavili problemom vidljivog crnog dima F-4.

Mornarica je, za razliku od toga, problem shvatila kao nedostatak obuke za vazdušno borbeno manevrisanje, a program obuke Top Gun pokrenula je 1968. Mornarički piloti su postigli superiorniji odnos ubijanja u odnosu na Vijetnam od 40 pobeda za sedam aviona izgubljenih u vazduhu.

Fantomi vazduhoplovstva tvrdili su 107 ubistava vazduh-vazduh za 33 izgubljena od MiG-ova, a marinci za tri. Zemaljska vatra oborila je 474 Fantoma u svim službama, pošto su teški lovci Fantoma dvostruko obavljali dužnost aviona za kopneni napad.

Takođe su se istakle dve pod-varijante Fantoma - avion za izviđanje fotografija RF-4, optimizovan za brzinu, i Divlja lasica, specijalizovana za napad na odbrambenu odbranu protivničkih projektila zemlja-vazduh.

Poslednji američki F-4 videli bi akciju tokom Operacije Pustinjska oluja, pre nego što su povučeni 1996. Pentagon je kasnije pretvorio neki u ciljane bespilotne letelice KF-4.

Fantomi na Bliskom Istoku:

Međutim, Fantomi su se razmnožavali širom sveta. F-4 je u velikoj meri korišćen u izraelskoj službi, postigavši 116 ubistava vazduh-vazduh protiv egipatskih i sirijskih vazduhoplovnih snaga, počev od 1969. tokom rata za atriciju.

U jednom angažmanu prvog dana rata Jom Kipur 1973. godine, 28 egipatskih MiG-a napalo je vazduhoplovnu bazu Ofir. Samo su dva Fantoma uspela da se probiju u odbranu, ali su oborila sedam napadača.

Primarni cilj izraelskih fantoma - i najsmrtonosniji neprijatelj - tokom ovih kampanja bile su arapske raketne baterije zemlja-vazduh. SAM-ovi su činili većinu od 36 izraelskih fantoma izgubljenih u akciji.

Labudova pesma izraelskih fantomskih snaga došla je tokom izraelske intervencije u ratu u Libanu 1982. godine, kada su Fantomi - u pratnji novih F-15 i F-16 - izbrisali svih 30 sirijskih SAM baterija u dolini Beka za jedan dan bez gubitka jedan avion u operaciji Mole Cricket 19.

Iran je dobio 225 F-4 od Sjedinjenih Država pre Iranske revolucije. Oni su činili kičmu iranskih borbenih snaga tokom devetogodišnjeg rata sa Irakom. Fantom je, kako se izveštava, dobro sepokazao protiv MiG-ova i izveo nekoliko daljnjih racija na iračkim aerodromima. Stvarni broj vazdušnih ubistava i dalje ostaje sporan.

Fantomi 21. veka:

Fantom i dalje služi. Ali to je donekle anomalija. Samo ga uporedite sa F-15 igl.

F-15, koji je stupio u upotrebu 1975. godine, simbol je borbenih aviona četvrte generacije koji su i danas glavni oslonac modernih vazduhoplovnih snaga. F-15 je takođe namerno za razliku od F-4. To je težak, dvomotorni, dvosedni borbeni avion i okretan u bliskoj borbi.

Kada su F-15 i lakši F-16 videli svoju prvu veliku vazdušnu akciju nad Libanom 1982. godine, bez gubitka su oborili više od 80 sirijskih MiG-ova treće generacije.

Nadmoć četvrte generacije ponovo je potvrđena u Zalivskom ratu, u kojem su irački lovci oborili samo jedan lovac četvrte generacije (F / A-18 Hornet) zbog gubitka 33 njihove letelice treće generacije. Kako bi F-4 mogao da održi korak u ovom novom okruženju?

Jednostavno - integrisanjem istog modernog hardvera koji se koristi u četvrtoj generaciji.

Oboje Fantomi kojima lete turske i grčke vazduhoplovne snage imaju moderne pulse-doppler radare, koji F-4 daju mogućnost „obaranja i obaranja“. U prošlosti su radari sa visokim letenjem imali problema sa otkrivanjem niskoletanih letelica, jer su radarski talasi koji su se odbijali od zemlje stvorili nered. Aktivni dopler radari presecaju nered u zemlji.

Savremeni F-4 takođe mogu da ispaljuju čitav niz savremenih ubojnih sredstava, poput napredne rakete vazduh-vazduh AIM-120C AMRAAM dometa 65 milja, precizno vođene municije poput AGM-65 Maverik i kasnog modela Sparou i rakete Sidevinder.

Terminatori su prvenstveno avioni za kopneni napad ... sa određenom zloglasnošću. Bombardirali su kurdske borce PKK u Turskoj i Iraku 2015. i 2016. Izviđački avion RF-4 oboren je iznad Sirije 2012. godine, a tri F-4 srušena su 2015. godine - što im je donelo naziv „Leteći kovčezi“ na turskom jeziku.

Iransko vazduhoplovstvo je 2009. godine tvrdilo da upravlja 76 F-4D i Es i šest RF-4. Teheran je navodno modifikovao avione da ispaljuju ruske ili kineske rakete vazduh-zemlja i protiv brodara. Još uvek se oslanjaju na AIM-7 vrapce stečene iz druge ruke.

Isto tako, Iran se oslanja na krijumčarene i improvizovane rezervne delove za svoje F-4, baš kao i za F-14 Tomcats.

Iranski Fantomi bombardirali su ciljeve Islamske države u iračkoj provinciji Dijala u decembru 2014. godine i nastavljaju da igraju igre mačaka i miša sa američkim patrolama i dronovima iznad Perzijskog zaliva.

Ali da li su istureni F-4 zaista jednaki lovcima četvrte generacije? Nijedan od ovih fantoma iz 21. veka nije leteo u vazdušno-vazdušnoj borbi - ali F-4 fantomi su u nekoliko navrata učestvovali u nesmrtonosnim borbama sa grčkim F-16.

Takođe su se sukobili sa kineskim Su-27 u vežbi 2010. godine - i prema nekim izveštajima na Internetu pobedili su

A ako uporedite video zapise F-4 sa letvicama krila koji prave tesan zaokret za 180 stepeni u poređenju sa F-15 koji rade isti manevar, primetićete da obojica u proseku završe sedam zaokret, iako je potonji navodno upravljiviji.

Ovo ne dokazuje da su nadograđeni F-4 superiorniji od kasnijih dizajna, naravno - ali pokazuje da su sposobni da povuku svoju značajnu težinu u poređenju sa lovcima četvrte generacije.

Phantom se tokom vremena pokazao i svestranim i prilagodljivim. Malo je prisutnih za prvi let 1958. godine mogao da zamisli da će ostati u prvoj liniji skoro 60 godina kasnije.

Kako su borbeni avioni u osnovi platforme za naoružanje, ove mogućnosti znače da F-4 mogu da se nose sa većinom istih ofanzivnih zadataka koje može da radi lovac četvrte generacije F-15 ili Su-27.

Ali sigurno su elektronika i instrumenti zastareli? Ne baš. Na primer, modrnizovani F-4 su poboljšali Heads Up displeje (HUD), tako da piloti ne moraju da gledaju dole sa nadstrešnice da bi proverili svoje instrumente.

Nemačka je letela nadograđenim F-4F do 2013. godine i održava ih na lageru u slučaju budućih potreba. Južna Koreja i dalje ima 71 F-4E (samo skromno nadograđen) u svom 17. lovačkom krilu. Japan održava isti broj F-4EJ Kais nadograđenih puls-doplerovim radarima i protivbrodskim raketama.

Izraelci su umetnost nadogradnje Fantoma pionirali 1980-ih godina sa Fantom 2000 Kurnass, ili „Kovačem“. Iako su se povukle iz izraelske službe 2004. godine, izraelske firme nastavile su da nadograđuju grčki 41 mirovni fantom Ikar, opremivši ih pulsno-dopler radarima ANPG-65 i sposobnošću da gađaju rakete AMRAAM.

Izraelske nadogradnje doprinele su Terminatoru 2020 turskog vazduhoplovstva, koji ima dodatne udare krila za poboljšanu upravljivost.

Tokom 2020-ih zamenjeno je 20 kilometara ožičenja za neto gubitak od 1.600 kilograma na težini. Turske verzije takođe imaju raznovrstan niz savremenih senzora i elektronike. Poput drugih savremenih F-4, oni mogu da rasporede napredne naoružanja kao što su Pavevai bombe, protivradarske rakete HARM i popajeje rakete od 3000 kilograma, dometa 48 milja.

Kurir.rs/National Interest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track