LICA HUMANOSTI: Šire se snimci volonterke Crvenog krsta koja grli uplakanog migranta i spasioca koji izvlači bebu iz vode VIDEO
Foto: EPA/ GUARDIA CIVIL HANDOUT

migranti u španiji

LICA HUMANOSTI: Šire se snimci volonterke Crvenog krsta koja grli uplakanog migranta i spasioca koji izvlači bebu iz vode VIDEO

Planeta -

Snimak mlade volonterke Crvenog krsta kako grli uplakanog afričkog migranta i fotografija policajca koji u moru spašava malu bebu osvanule su po društvenim mrežama, pokazavši sav užas i tugu migrantske krize sa kojom su Španija i Evropa suočene.

Luna i Huan Fransisko postali su "lica humanosti" u trenutku kada se Španija, u koju je preko enklave Seute ušlo ilegalno više od 8000 migranata, suočava sa do sada nezabeleženom migrantskom krizom.

Početkom sedmice, plivajući pored graničnog prelaza u Seuti, u Španiju su ušle hiljade migranata iz Maroka čija policija u tim trenucima nije sprečavala prelazak ljudi u susednu zemlju.

Luna, 20-godišnja volonterka Crvenog krsta, na peščanoj plaži sa španske strane žičane ograde pomagala je migrantima.

"Samo sam ga zagrlila. Zagrliti nekoga ko traži pomoć je nešto najnormalnije na svetu", rekla je Luna, studentkinja socijalne integracije, za španjolsku televiziju TVE, nakon što je snimljena kako grli uplakanog migranta iz Afrike.

Kaže da nije bila spremna na scene hiljada siromašnih migranata u očajničkom pokušaju ulaska u bogatu Evropu.

"Migrant je plakao držeći ruku svog prijatelja koji je bio u nesvesti. Uplašio se da je mrtav", ispričala je Luna. "Govorio mi je nešto na francuskom, nisam razumela ništa, no prstima je nešto nabrajao. Uverena sam kako je brojao prijatelje koje je izgubio tokom putovanja do ovde", dodala je Luna.

Luna je ispričala da je migrant bio iz Senegala i da je zagrljaj u tom dramatičnom trenutku doživeo "poput pojasa za spašavanje".

U tom trenutku, Huan Fransisko, pripadnik pomorske službe Civilne garde, pokušavao je da iz mora iznese bebu.

"Bila je potpuno mokra i bleda. Iskreno, nisam znao da li je živa ili mrtva. Samo sam razmišljao kako da što pre dođem do obale, govorio sam sebi 'brže, brže' i 'izdrži'", ispričao je Huan Fransisko.

I uspeo je. Beba je živa i zdrava.

U sredu i četvrtak je preko granice vraćeno 5600 migranata, saopštile su španske vlasti.

Mnogi od migranata rekli su kako su ušli u Španiju kako bi našli posao jer "u Maroku nema ničega".

Luna, koja ne zna kako se zove afrički migrant koga je zagrlila, oseća se krivom što nije mogla da spreči da ga vrate preko granice u Maroko.

Španija, migranti, Marokanci, migrantska kriza
foto: AP / Bernat Armangue

"U pamćenju mi je ostao njegov izgubljeni pogled", rekla je ona.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track