BITKA ZA SEVER Putin razmešta avione "su-34" da čuvaju Arktik
Foto: Vikipedija

STRATEGIJA

BITKA ZA SEVER Putin razmešta avione "su-34" da čuvaju Arktik

Planeta -

Rusija šalje eskadrile lovaca bombardera na ledeni sever, gde se obnavljaju aerodromi, kako bi pojačala nacionalnu bezbednost

Rusija se priprema da na Arktik razmesti eskadrilu lovaca bombardera tipa "su-34" kako bi pojačala nacionalnu bezbednost, zbog čega se na dalekom severu ubrzano obnavljaju aerodromi izrađeni još u eri Hladnog rata i postojanja Sovjetskog Saveza.

Pozdrav u eri korone... Entoni Blinken i Sergej Lavrov
Pozdrav u eri korone... Entoni Blinken i Sergej Lavrovfoto: AP Saul Loeb

Susret u Rejkjaviku - Prvi razgovori Lavrova i Blinkena

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozdravio je "konstruktivne" razgovore sa američkim kolegom Entonijem Blinkenom nakon njihovog prvog sastanka od izbora predsednika SAD Džozefa Bajdena. - Razgovor mi se učinio konstruktivnim - rekao je Lavrov, javila je agencija RIA Novosti. Blinken je istakao da se SAD zalažu za stabilniji i predvidljiviji odnos s Moskvom.

Kako je preneo moskovski dnevnik Izvestija, planove o razmeštanju avijacije na daleki sever otkrio je general-major Igor Čurkin, šef štaba 45. vazduhoplovnog puka i komandir vojne baze Nagursko na Arktiku.

Patroliranje i osmatranje

- Ekspanzija sposobnosti naše avijacije biće omogućena zahvaljujući obnovi više aerodroma u regionu. Naši avioni ne samo što će biti u stanju da odbrane teritoriju Rusije nego će započeti i redovne patrole i osmatranje arktičkog regiona - rekao je Čurkin, prenosi Raša tudej. Vojna baze Nagursko ranije je bila meteorološka stanica u eri SSSR, a sada je glavna ispostava ruske armije na severu. Dan ranije Džim de Hart, izaslanik za Arktik američkog Stejt departmenta, rekao je za Rojters kako je Amerika zabrinuta zbog jačanja ruskog vojnog prisustva u ovoj oblasti. - Amerika mora da se pobrine da ove aktivnosti posmatra kroz objektiv svoje nacionalne bezbednosti. Neke aktivnosti ruske armije na Arktiku nisu transparentne, već su provokativne i neprofesionalne. To je zabrinjavajuće. Naša vizija podrazumeva saradnju, preduzimanje akcije protiv klimatskih promena i održanje regiona u miru - rekao je on.

Lavrov jasan

Situacija na severu u žiži je ovih dana zbog susreta Arktičkog saveta ministara, kojem su prisustvovali šefovi diplomatija osam zemalja. Cilj sastanka jeste da se smanji tenzija u regionu, koji je postao sve više interesantan kao plovni put, ali i zbog velikih rezervi prirodnog gasa, nafte, dragocenih metala, zahvaljujući topljenju leda usled globalnog zagrevanja. Uoči sastanka Arktičkog saveta ministara ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izneo je nedvosmislen stav:

Bogato nalazište - Nafta, gas i rude

Arktik će u 21. veku biti glavno poprište geopolitičke borbe pre svega zbog bogatih nalazišta nafte, prirodnog gasa, metala i minerala, kao i novih plovnih puteva oko sveta. Na Arktiku se nalazi oko 22 odsto svetskih rezervi nafte i prirodnog gasa. Arktik je bogat i zlatom, srebrom, dijamantima, bakrom, gvožđem, niklom, titanijumom, uranijumom i retkim metalima, od kojih su neki neophodni za savremene tehnologije.

- Već duže vreme je svima dobro poznato da je Arktik ruska teritorija, to je naša zemlja i mi smo odgovorni da obezbedimo sigurnost arktičke obale. Sve što Rusija radi tamo je apsolutno legalno i zakonito.

Ponos ruske avijacije
Ponos ruske avijacijefoto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Tehnički podaci

Lovac bombarder "su-34"; Posada: 2; Dužina: 23,34 metra; Raspon krila: 14,7 metara; Visina: 6,09 metara; Težina (prazan): 22,5 tona; Težina (pun): 45,1 tona; Maksimalna brzina: 2.200 km/h; Borbeni dolet: 1.100 km; Dolet: 4.500 km; Kapacitet goriva: 12,1 tona; Napravljeno: 136 letelica (sedam testnih); U upotrebi: od 20. marta 2014.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track