POTERA ZA BELGIJSKIM RAMBOM SE NASTAVLJA Pobegao u Nacionalni park! Krije se naoružan u šumi, vojska i policija stežu obruč
Foto: RTBF

Trodnevni haos u belgiji

POTERA ZA BELGIJSKIM RAMBOM SE NASTAVLJA Pobegao u Nacionalni park! Krije se naoružan u šumi, vojska i policija stežu obruč

Planeta -

Belgijska policija već puna tri dana intenzivno traga sa Jirgenom Koningsom, koji je poslednji put viđen u ponedeljak, a koji se sumnjiči da je kao pripadnik krajnje ekstremne desnice pretio jednom od najboljih lekara u zemlji i oktirveno je da je u automobilu imao raketni bacač.

Belgijska policija opisuje da se radi o četrdesetšestogodišnjem muškarcu visokom metar i osamdeset centimetara i mišićave građe.

Za njim trenutno traga 250 policajaca i 150 vojnika koja pretražuje Nacionalni park Hoge Kempen, blizu granice sa Holandijom.

Na meti ovog desničara i bivšeg vojnika je Mark Van Rast jedan od najboljih belgijskih virusologa.

Van Rast je u razgovoru za CNN rekao da mu je Konings pretio preko društvenih mreža. Ranst i drugi značajni belgijski leakri su dobili policijsku zaštitu još u julu prošle godine kada su počeli da dobijaju pretnje esktremnih desničara koji su nezadovljni uvedenim merama zabrane u borbi protiv pandemije.

Policija je blizu Nacionalnog parka Hoge Kempen u ostavljenom automobilu koji je Konings koristio pronašli četiri protivtenkovska raketna bacača i municiju", rekao je tužilac.

Vlasti veruju da je Konings naoružan mitraljezom i da se krije u Nacionalnom parku koji zauzima površinu od 12.000 hektara parka.

Kako su mediji saznali Konings je iznenada nestao u ponedeljak, a prethodno je ostavio oproštajno pismo u kome navodi da će učiniti nešto što će promeniti društvo.

U svom pismo Konings je naveo i da se neće vratiti.

Inače od kad je počela potera belgijska policija stavile su pod zaštitu sve lekare koji su označeni kao mete. Vlasti su savetovale građane da ako primete nešto neobično to odmah prijave policiji

Belgijski ministar pravde Vincent Van Kuickenborn rekao je da je Konings poznat bezbednosnim službama te zemlje.

"Našao se na spisku terorista zbog desničarskih ekstremističkih simpatija", rekao je Kuickenborn.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track