MALEZIJU JE POGODILA MISTERIOZNA BOLEST: Jedno od objašnjenja je korona koju širi čovekov najbolji prijatelj (VIDEO
Foto: Profimedia

opasno

MALEZIJU JE POGODILA MISTERIOZNA BOLEST: Jedno od objašnjenja je korona koju širi čovekov najbolji prijatelj (VIDEO

Planeta -

Od početka pandemije virolozi su upozoravali da COVID-19 neće biti poslednji koronavirus koji će smetati čovečanstvu. Sada se čini verovatno da je jedan bio uzrok neobjašnjivog izbijanja pre 3 godine. Verovatni izvor bolesti trebalo bi da napravi pauzu svima koji su se zalagali za ubijanje slepih miševa kako bi se sledeća pošast držala na odstojanju.

U 2017-18 Saravaku, Malezija je imala veliki broj upala pluća, čiji uzrok tada nije bio identifikovan. Brisevi iz nosa uzeti su deci hospitalizovanoj zbog tog stanja, ali su testirani samo na uobičajene osumnjičene koji nisu sadržali koronaviruse poznate samo od životinja. Prošle godine su brisevi ponovo testiranih naučnici sa Univerziteta Duke koji su identifikovali prisustvo nepoznatog koronavirusa.

Isti tim je sada sekvencirao virus pronađen kod jednog pacijenta i objavio svoje nalaze u Kliničkim infektivnim bolestima. Autori ne mogu definitivno da dokažu da je virus koji je u pitanju bio razlog što su deca obolela, a još uvek ga nisu ni uzgojila u ljudskim ćelijama, ali ovo je svakako logično objašnjenje.

Analiza virusa pokazuje snažnu porodičnu sličnost sa dva virusa za koja je poznato da zaraze pse, jedan pronađen kod mačaka i nešto što liči na elemente svinjskog virusa. Smatra se da je kombinacija nastala ponovljenim prekomponovanjem gena različitih virusa koji su istovremeno zarazili istu životinju.

Pored činjenice da su se sva zaražena deca oporavila u roku od nedelju dana, najsnažniji aspekt nalaza rada je da virus možda neće moći da pređe sa čoveka na čoveka. Umesto toga, kao i mnogi drugi virusi, mi ga uhvatimo od životinja, ali ne možemo da ga prenesemo dalje. Ako je to slučaj, to bi bio prvi slučaj koronavirusa koji se širi među psima, ali se može replicirati kod ljudi.

Još ne možemo biti sigurni koja je životinja prenela virus na ljude. Deca starosedelačke populacije koja su uglavnom zaražena žive u ruralnim područjima i izložena su mnogo više vrsta od prosječnog stanovnika grada. Ipak, navodni "najbolji prijatelj" čovečanstva je verovatno osumnjičeni. Ne samo da su obezbedili dva gradivna elementa za ovaj virus, već su imali i puno prilika da zaraze ljude sa kojima žive.

NPR izveštava da je otkriće otkriveno tek nakon što se dr Gregori Grej zabrinuo da koronavirusi mogu proći neprimećeno jer još uvek nisu postali smrtonosni. Grej je zamolio postdiplomca Lešan Sju da napravi test kojim bi se pronašli još nepoznati koronavirusi.

Prva autorka ovog rada, dr Anastasia Vlosova sa Državnog univerziteta Ohajo, uspela je da uzgaja virus u psećim ćelijama tumora i otkrila je da je deo genoma izbrisan u poređenju sa verzijama za pse. Uznemirujuće, rekla je za NPR, „To je mutacija koja je vrlo slična onoj koja je prethodno pronađena u SARS koronavirusu i u [verzijama] SARS-CoV-2 ... [koja se pojavila] vrlo brzo nakon uvođenja u ljudsku populaciju.“

Ako je ovo više od slučajnosti, ovaj deo njihovog genoma može sprečiti mnoge životinjske koronaviruse da zaraze ljude - što predstavlja pretnju kada ga izgube.

„Ovi koronavirusi se verovatno prelivaju na ljude sa životinja mnogo češće nego što znamo", rekao je Grai u izjavi. „Nedostaju nam jer većina bolničkih dijagnostičkih testova uzima samo poznate humane koronaviruse."

SARS-CoV-2, MERS i originalni SARS su svi betakoronavirusi. Ovaj (poput nekoliko manje štetnih koronavirusa koji uzrokuju simptome prehlade) pripada alfa klasi i stoga je manje verovatno da će se pokazati smrtonosnim, ali rizik koji malo ko želi da preuzme.

Ove nedelje je najavljena terapija koja zaustavlja replikaciju SARS-CoV-2 kod miševa. Njegovi programeri predviđaju da će raditi protiv svih koronavirusa, a potreba sada izgleda urgentnija.

Kurir.rs/IFL Science

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track