KONAČNO Majkrosoft potvrdio da se rešava svog najomraženijeg proizvoda
Foto: Reuters

JOŠ MALO PA GOTOVO

KONAČNO Majkrosoft potvrdio da se rešava svog najomraženijeg proizvoda

Planeta -

Svetski softverski gigant Majkrosoft najavio je da će "ubiti" svoj najomraženiji proizvod! U pitanju je Internet eksplorer, koji je deo operativnog programa Vindous više od četvrt veka.

Kraj Internet eksplorera je zakazan za 15. jun 2022.
Kraj Internet eksplorera je zakazan za 15. jun 2022.foto: Promo

Kompanija još od 2015. godine kada je predstavljen brauzer "Edge", polako ukida stari program za pregled interneta. Sada je Majkrosoft potvrdio da će od 15. juna 2022. prestati da pruža podršku za Internet eksplorer.

Pre više od dve decenije ovaj brauzer je bio neizostavni deo svakog računara, tj. bio je najkorišćeniji. Debitovao je 1995. kao deo Vindous 95 operativnog sistema i odmah je postao hit. Sa tržišta je oduvao Netskejp i Navigator. Imao je monopol na tržištu početkom 2000-ih. Na vrhuncu slave 2002. Internet eksplorer je koristilo 95 odsto korisnika računara, preneo je CNN.

Međutim, vreme ga je pregazilo. Udeo Internet eksplorera na tržištu je još 2010. pala na ispod 50 odsto. Danas se procenjuje da ovaj program za internet koristi manje od pet osto korisnika računara. Na tržištu trenutno vodi "Guglov" Hrom, koji ima udeo od čak 69 odsto. - Internet eksplorer je postao spor, nije više kompaktibilan sa modernim uređajima na internetu. Uz to ima i problema sa bezbednošću, naveli su iz Majkrosofta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track