NOVI INCIDENT U JERUSALIMU, OVAKO JE SVE POČELO PAR NEDELJA: Jevrejski doseljenici uz podršku policije upali u Al-Aksu VIDEO
Foto: Screenshot YT

TVRDI ANADOLIJA

NOVI INCIDENT U JERUSALIMU, OVAKO JE SVE POČELO PAR NEDELJA: Jevrejski doseljenici uz podršku policije upali u Al-Aksu VIDEO

Planeta -

Otprilike 50 izraelskih naseljenika prisililo se da uđu u baterijsku zgradu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalimu u nedelju, prema palestinskoj agenciji.

U izjavi, odeljenje islamskog vakufa kojim upravlja Jordan, kaže da je do upada doseljenika došlo nakon tri nedelje pauze.

Prema rečima očevidaca, izraelska policija zabranila je palestinskim mladima ulazak na to mesto od zore i uvela ograničenja za ulazak vernika u kompleks.

Izraelska policija privela je pet osoba, uključujući stražara džamije, saopštilo je Vakufsko odeljenje.

U međuvremenu, šef ultraortodoksne jevrejske stranke Ujedinjene Tore Moše Gafni pozvao je premijera Benjamina Netaniahua da održi tačku paljenja zatvorenu za jevrejske posetioce, navodi KAN kanal.

Napetost je eskalirala širom palestinskih teritorija od prošlog meseca zbog presude izraelskog suda za deložaciju palestinskih porodica iz njihovih domova u mahali Sheikh Jarrah u Jerusalimu u korist grupa za naseljavanje. Situacija se razbuktala nakon što su izraelske snage pretresle džamiju Al-Aksa i napale vernike unutra.

Napetost se proširila na pojas Gaze, Izrael je lansirao vazdušne napade u kojima je ubijeno najmanje 248 Palestinaca, uključujući 66 dece i 39 žena, a povređeno više od 1.900 drugih. Zdravstvene vlasti na Zapadnoj obali odvojeno su potvrdile 31 ubijenog u tom regionu, ukupno 279 na svim palestinskim teritorijama.

Džamija Al-Aksa je treće najsvetije mesto za muslimane na svetu. Jevreji to područje nazivaju „Brdom hrama“, tvrdeći da je u antičko doba bilo mesto dva jevrejska hrama.

Dvanaest Izraelaca takođe je ubijeno u palestinskoj raketnoj vatri iz pojasa Gaze. Borbe, najžešće u posljednjih nekoliko godina, zaustavljene su u petak pod prekidom vatre uz posredovanje Egipta.

Od 2003. godine Izrael je gotovo svakodnevno puštao naseljenike u kompleks.

Izrael je okupirao istočni Jerusalim, gde se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Anektirala je čitav grad 1980. godine, što međunarodna zajednica nikada nije prepoznala.

Kurir.rs/Anadolija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track