Pogledajte kako je policija pokosila 36 rudara
Foto: Reuters

Masakr u Južnoj Africi

Pogledajte kako je policija pokosila 36 rudara

Planeta -
Policajci zapucali kada su štrajkači odbili da im predaju mačete, palice i drugo oružje i nagrnuli na njih
1 / 5 Foto: Rojters

JOHANESBURG - Trideset šest rudara poginulo je u četvrtak kada je policija otvorila vatru na štrajkače u rudniku platine u Marikani u Južnoj Africi.

"Broj koji imamo za juče je 36 mrtvih", kazao je generalni sekretar sindikata rudara NUM Frans Baleni. Ministarstvo policije je iznelo bilans od "više od 30 mrtvih", prenose svetske agencije.

Policija je saopštila da će sprovesti istragu događaja u rudniku koji predstavljaju jedan od najkrvavijih sukoba u Južnoj Africi od okončanja ere aparthejda. Policajci su zapucali kada su štrajkači odbili da im predaju mačete, palice i drugo oružje i nagrnuli na njih. Portparol policije Zveli Mnisi izjavio je da su i štrajkači pucali za policiju, oružjem koje su ukrali od pripadnika snaga reda. Predsednik Južne Afrike Džejkon Zuma poručio je da je "šokiran besmislenim nasiljem". "Verujemo da u našem demokratskom poretku ima dovoljno prostora da se svaki spor reši dijalogom bez kršenja zakona i nasilja", naveo je Zuma u saopštenju.

Zamenik direktora vlasnika rudnika, kompanije Lonmin, Barnard Mokvena naveo je da su događaji u rudniku bili deo "policijske operacije".

U saopštenju pre sukoba u četvrtak, kompanija Lonmin navela je da će štrajkači dobiti otkaz ako se danas ne pojave na poslu. Stotinak radnika rudnika Lonmin započelo je štrajk prošlog petka, od kada je do četvrtka poginulo 10 osoba. Oni su prekinuli posao zbog neisplaćenih plata, a situacija se pogoršala sukobom dva rudarska sindikata. Pregovori koji su sa policijom počeli u sredu uveče nisu dali rezultete. Radnici u rudniku platine imaju platu oko 4.000 randa (400 evra), a traže tri puta veću platu. Kompanija Lonmin je treći po veličini proizvođač platine na svetu. Južna Afrika je jedan od najvećih svetskih proizvođača platine, zlata i hroma.

http://www.youtube.com/watch?v=12ZdBwkp2lw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja