Najnovije vesti

ŠTA SE DESILO U VUHANU U JESEN 2019? Oglasila se Kina: Izveštaj američkih obaveštajaca je netačan!
Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

ko govori istinu?

ŠTA SE DESILO U VUHANU U JESEN 2019? Oglasila se Kina: Izveštaj američkih obaveštajaca je netačan!

Planeta

Kina se oglasila se povodom izveštaja američkih obaveštajaca da se više istraživača Instituta za virusologiju u Vuhanu zarazilo koronom u novembru 2019. godine.

U tom izveštaju koji je uzdrmao svetsku javnost navodi se i da su ti ljudi hospitalizovani, a novi detalji o intenzitetu simptoma koje su ispoljili mogli bi da pokrenu i novu raspravu o poreklu pandemije koronavirusa, ukazuju dva izvora upoznata sa dokumentom.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je izveštaj koji se pojavio u američkim medijima, u kome između ostalog stoji da su tri radnika instituta teško razbolelo neposredno pre izbijanja pandemije koronavirusa.

"Institut za virusologiju izdao je saopštenje 23. marta u kome se navodi da se ta ustanova nije susrela ni sa jednim slučajem koronavirusa pre 30. decembra 2019. godine. U objavi se takođe navodi da od 23. marta 2021. godine nijedan od zaposlenih nije oboleo od koronavirusa. Stoga, navodi u medijima u vezi sa bolešću troje zaposlenih Instituta u Vuhanu je potpuno netačna", rekao je novinarima portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zao Lidžijan.

U izveštaju Stejt departmenta koji je sastavljen u vreme administracije Donalda Trampa i objavljen u januaru, navodi se da su se kineski istraživači razboleli u jesen 2019. godine, ali se ne tvrdi da su oni bili hospitalizovani, preneo je Vol Strit Žurnal i dodao da se u novom izveštaju sada navodi da su trojica naučnika hospitalizovana, što navodi na pomisao da su bili bolesni od korone a ne običnog gripa, kako se ranije smatralo.

Zvanični Peking je u brifingu koji je podneo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji naveo da je prvi pacijent sa simptomima kovida 19 otkriven 8. decembra 2019. godine u Vuhanu. Ipak, američki obaveštajci ne raspolažu pouzdanim informacijama zašto su kineski istraživači primljeni u bolnicu.

"Na kraju, ništa se definitivno ne može zaključiti", navode američki obaveštajni izvori.

Svetska zdravstvena organizacija je poslala u Vuhan tim stručnjaka koji je trebalo da istraži poreklo koronavirusa, kao i jednu od teorija da je taj virus nastao u jednoj od najsavremenijih laboratorija na svetu - Instituta za virusologiju u Vuhanu.

Tim, međutim, nije doneo konačan zaključak o tome. VSJ sada aludira da je vrlo moguće da je virus potekao iz laboratorije.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track