MISTERIJA STANJA BELORUSKOG BLOGERA: Na mreži se pojavio snimak sa priznanjem, poljski mediji tvrde da je životno ugrožen! VIDEO
Foto: Twitter, EPA/STRINGER

drama

MISTERIJA STANJA BELORUSKOG BLOGERA: Na mreži se pojavio snimak sa priznanjem, poljski mediji tvrde da je životno ugrožen! VIDEO

Planeta -

Nezavisni beloruski televizijski kanal Belsat TV izvestio je da je Roman Protasevič, opozicioni aktivista oduzet iz aviona Rianair-a koji je u nedelju morao da sleti u Minsk, u "kritičnom stanju" u jednoj od bolnica u glavnom gradu Belorusije. Belorusko ministarstvo unutrašnjih poslova je, pak, reklo da je on zatvoren u zatvoru u Minsku i da nema zdravstvenih problema.

Izveštaje televizije Belsat prvo je potvrdila majka aktiviste. Rekla je da njen sin ima srčano stanje i nije isključila da je možda imao srčani zastoj. Gospođa Protasevič se pozvala na izveštaje "predstavnika opozicije".

Novinska agencija Rojters rekla je da Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da se gospodin Protasevič "nije žalio na loše zdravlje".

"Dobili smo signal od majke Romana Protaseviča da je njegova zdravstvena situacija veoma ozbiljna. To je onoliko koliko mogu da kažem na tu temu", rekao je Pavel Jablonski, zamenik poljskog ministra spoljnih poslova, komercijalnom emiteru TVN24.

U video snimku koji su provladini mediji objavili na mreži u ponedeljak uveče, Protaševič kaže da je „dobrog zdravlja“ i „priznaje da je igrao ulogu u organizovanju masovnih protesta u Minsku prošle godine“.

Pojavljujući se na nekoliko kanala aplikacije Telegram za razmenu poruka, gospodin Protasevič, u tamnoj trenirci i čvrsto stegnutih ruku ispred sebe, rekao je da se nalazi u istražnom zatvoru u Minsku i negirao da je imao problema sa srcem koje su prijavile neke društvene mreže .

Aktivista je uhapšen u nedelju nakon što je njegov let Rianaira iz Atine za Vilnjus bio prisiljen da hitno sleti u Minsk. U ovom slučaju, Belorusija je takođe obavestila avion kompanije Rianair o pretnji bombom na brodu. Beloruske vlasti su isterale lovac MiG-29 za avionom, što je protumačeno kao prisiljavanje mašine da sleti.

Akcije Belorusije u nedelju su osudile mnoge zemlje, uključujući Poljsku, optužujući svoje vlasti za kršenje međunarodnog prava, pirateriju, „državni terorizam“ i „otmicu aviona“, kao i zahtevajući pojašnjenje okolnosti ovog događaja i odlučnu reakciju od međunarodne zajednice.

Samit Evropskog saveta održava se u ponedeljak uveče. Očekuje se da će lideri EU zabraniti beloruskim aviokompanijama ulazak u vazdušni prostor EU i zabraniti im sletanje na aerodrome EU, navodi se u nezvaničnim izveštajima poljske novinske agencije.

Kurir.rs/Polandin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track