DRŽAVNI NEPRIJATELJ BROJ 1: Nedelju dana traje bezuspešna potraga za belgijskim Rambom, u akciju se uključile Nemačka i Holandija
Foto: RTBF

potraga se nastavlja

DRŽAVNI NEPRIJATELJ BROJ 1: Nedelju dana traje bezuspešna potraga za belgijskim Rambom, u akciju se uključile Nemačka i Holandija

Planeta -

Tužna i opasna drama već nedelju dana se odvija u Belgiji.

Belgijska policija i vojska, uz pomoć dve susedne države, Nemačke i Holandije, već sedam dana pokušavaju da uđu u trag odmetnutom profesionalnom vojniku koga je državni tužilac okarakterisao kao "teroristu".

Jirgen Konings (46) nestao je pre nedelju dana, nakon što je završio svoju smenu u kasarni. Poznat je kao simpatizer ekstremne desnice, a dva pisma koje je ostavio, jedno policiji i drugo svojoj partnerki, bili su dovoljan razlog za uzbunu i pokretanje do sad neviđene operacije potrage.

Nakon višednevne potrage u šumama na graničnom pojasu prema Holandiji i Nemačkoj, u regiji Limburg, policija i vojska su sada svoje napore usmerili prema Briselu. Dan pre održavanja samita EU, za koji se inače preduzimaju opsežne bezbednosne mere, belgijska policija je na par sati zatvorila i jednu od glavnih železničkih pruga u Briselu jer su imali dojavu da je Konings viđen u blizini.

Konings je naoružan (inače je nekoliko puta odlikovan kao vrsni strelac), a njegovo iskustvo je pozamašno - učestvovao je u operacijama u BiH, Kosovu i Iraku. Da nešto smera policija je naslutila kada se saznalo da je sva vojna odlikovanja ostavio na grobu svojih roditelja.

Federalni tužilac Belgije Frederik Van Leu juče je na flamanskoj televiziji poručio odbeglom Koningsu da “kontaktira neku osobu od poverenja”, potom izrazio zadovoljstvo što “još uvek niko nije stradao” i poželeo da se sve ovo mirno okonča, bez žrtava.

Zbog pretnji smrću vodećem belgijskom virusologu Marku Van Ranstu i najave napada na jednu džamiju u Limburgu, tužilaštvo zvanično vodi Koninga kao “osobu za koju se sumnja da je terorista".

Policija je naknadno utvrdila da je dan pre bega, dva sata bio u blizini kuće Marka van Ransta. Ovaj belgijski virolog je premešten na sigurnu lokaciju pod strogom zaštitom policije, zajedno sa svojom porodicom. Izjavio je kako ga ništa neće pokolebati u poslu ali je dodao i da njegov 12-godišnji sin ne razume zašto ne može da ide u školu.

Dnevni list Het Nojsblad objavio je odlomke oproštajnog pisma koje je Konings ostavio svojoj partnerki.

"Želim da znaš da sam sve uradio da do ovoga ne dođe, ali nisam usp3o. Ne mogu više ovako. Ne mogu da živim sa lažima koje odlučuju o našim životima, o tome kako treba da živimo. Takozvana politička elita, sada uz podršku virusologa, odlučuju kako ćemo ti i ja živeti. Oni su posejali seme mržnje i frustracija više nego ikad do sad. Znam da ću odjednom postati državni neprijatelj broj jedan. Tražiće me, a jednom će me i pronaći. Spreman sam na to. Polako, ali sigurno, stvari dolaze na svoje mesto i počeo sam sa pripremama. Nije važno hoću li ću poginuti ili ne. Ako poginem, biće to na moj način. Živeću svoje zadnje dane onako kako ja želim", napisao je Konings.

Jedan od glavnih zapovednika belgijske vojske, general Mark Tis rekao je da je razočaran što među vojnicima ima onih koji podržavaju Koningsa. Čak 25.000 korisnika na Fejsbuku je, kako prenose belgijski mediji, podržalo odbeglog vojnika.

General Tis upozorava da ovo nije "filmska priča" i da tu nema heroja: "Konings je, bez obzira na njegovu prošlost u vojsci, svojim činom prekršio svoju zakletvu i njegov postupak se ne može ničim opravdati", rekao je Tis.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track