ODAO GA SIR: Jedna fotografija je bila dovoljna britanskoj policiji da otkrije opasnog kriminalca
Foto: EPA

fatalna ljubav

ODAO GA SIR: Jedna fotografija je bila dovoljna britanskoj policiji da otkrije opasnog kriminalca

Planeta -

Jednog narko dilera ljubav prema siru koštala je slobode.

Britanska policija identifikovala je narko dilera Karla Stjuarta (39) na osnovu fotografije koju je postavio na šifrovanom kanalu za komunikaciju EncroChat.

Stjuart je na fotografiji držao komad popularnog britanskog sira. Policija je pomoću fotografije uspela da raspozna njegove otiske prstiju, piše Gardijan.

sir, kriminalac
foto: Printscreen/Twitter

Stjuart je osuđen na trinaest i po godina zatvora u petak nakon što je priznao umešanost u zločinačku organizaciju koja se bavila dilovanjem kokaina, heroina, MDMA i ketamina i prodajom kradene robe,

Stjuart je teške droge prodavao koristeći se mrežom EncroChat, na kojoj je koristio pseudonim Tofeeforce, aludirajući na navijače fudbalskog kluba Everton.

Britanska nacionalna agencija za istraživanje zločina navodi da EncroChat koristile isključivo kriminalne grupe kako bi prodavale drogu i oružje i prale novac. Nejasno je zašto je Stjuart odlučio da "poslovnu" mrežu iskoristi za promociju sira ali ga je to koštalo.

Inače, on nije jedini kriminalac koji je identifikovan pomoću fotografije šake. Stiven Tejlor je 2010. osuđen na 10 godina zatvora nakon što je objavio fotografiju na kojoj u rukama drži ukradene skupocene satove. Forenzičari su uvećali fotografiju, a stručnjaci za daktiloskopiju su uspeli da pruče njegove otiske prstiju.

I 2018. došlo je do slične priče u Velsu, nakon što je na osnovu fotografije muškarca koji drži tabletice ekstazija uhvaćeno i osuđeno 11 osoba zbog prodaje droge.

Nakon izricanja presude, sudija Li Vilkinson bio je pomalo i sarkastičan, rekavši da je “zahvaljujući ljubavi prema siru pao jedan od najvećih dilera u Velikoj Britaniji”.

"U okviru operacije Venetik, policija Mersisajda do sada je uhapsila više od 60 ljudi, od kojih su mogi od njih optuženi za trgovinu velike količine droge i oružja. Stjuartu je izrečena kazna od 13,5 godina zatvora, a ovo bi trebalo da bude upozorenje svima umešanima u trgovinu drogom da je to ozbiljan kriminal", navodi se u saopštenju policije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track