TOP SA SKUPOM MUNICIJOM, BRODOVI BEZ POGONA, NOSAČ AVIONA KOME NE RADI LIFT ZA LETELICE: Američka mornarica nije što je bila VIDEO
Foto: Printscreen YouTube, Profimedia

bruka

TOP SA SKUPOM MUNICIJOM, BRODOVI BEZ POGONA, NOSAČ AVIONA KOME NE RADI LIFT ZA LETELICE: Američka mornarica nije što je bila VIDEO

Planeta -

Brzi laki borbeni brodovi mornarice imali su problem sa pogonom. Top na nevidljivom razaraču je neupotrebljiv zbog skupe municije. Najnoviji nosač aviona imao je problema sa sistemom koji lansira avione.

Povrh toga, sramotne fotografije zarđalih brodova na vezu podvukle su kašnjenja u održavanju ratnih brodova, pogoršana pandemijom.

Nevolje mornarice izazvale su kašnjenja i koštale milijarde dolara. Dolaze dok rastu tenzije u Južnom kineskom moru, ruska mornarica je ohrabrena, a iranski gliseri maltretiraju plovila u Perzijskom zalivu.

"Da li smo spremni da odgovorimo pretnji iz Kine? Ne ", rekla je Loren Thompson, odbrambeni analitičar sa Lekington instituta.

Adm. Majk Gildai, šef pomorskih operacija, insistira na tome da je mornarica sada na "pozitivnoj putanji", ali mornarica će morati obnoviti poverenje pod nadzorom Kongresa dok priprema novi strateški plan koji će uključiti još jedno dugoročno ulaganje: bespilotna posada vozila i hipersonične rakete. Bajdenova administracija priprema predlog za budžet mornarice ove nedelje za slanje zakonodavcima.

Mornarička flota trenutno zazire od 300 brodova, uprkos navedenom cilju od 355 brodova. Kineska flota sada je brojčano veća od američke mornarice.

"Kinezi su bliži našem cilju od nas", rekla je republikanska senatorka Suzan Kolins iz Mejna, koja sedi u Odboru za odobravanje i želi da poveća budžet za mornaricu.

Demokratski senator Džek Rid i republikanski senator Džim Inhof, predsedavajući i rangirani član Odbora za oružane snage, kritikovali su kašnjenja i prekoračenje troškova na olovnim brodovima i pozvali mornaricu da obezbedi da tehnologija bude spremna pre nego što se stavi na brod.

Članovi Kongresa, koji kontrolišu novac, kažu da mornarica takođe mora da potroši milijarde dolara više u svojim javnim brodogradilištima koja održavaju brodove.

"Mornarica mora da ubaci novu opremu", rekao je predstavnik Rob Vitman, republikanac iz Virdžinije, koji je mornaricu opisao kao "na jednom od tih raskršća".

Problem Mornarice, kako Tompson vidi, je taj što su lideri požurili da proizvode ambiciozne nove klase brodova i započeli izgradnju pre nego što su dizajnirani i finalizovani, a tehnologija potpuno testirana.

"Previše sam se trudio da tehnološki iskorak na početku prošle decenije", rekao je Tompson. "Kao rezultat toga, svako plovilo koje je započelo imalo je ozbiljnih problema."

Na primer, električni pogon Zumvalt, pušten u rad 2016. godine, dizajniran je tako da se približi obali kako bi bombardovao kopnene ciljeve. Ali njegov 155-milimetarski top se ne koristi jer svaka raketna granata, vođena GPS-om, košta gotovo isto koliko i krstareća raketa.

U međuvremenu, zamišljene su dve verzije brzog primorskog borbenog broda kako jure piratske brodove. Jedna verzija imala je probleme sa pogonom širom klase, a obe su kritikovane kao prelako oklopne za borbe na otvorenom okeanu. Mornarica već otpada sa prve četiri.

U međuvremenu je najskuplji brod u istoriji mornarice najnoviji nosač aviona, USS Džerald Ford, koji je imao problema sa sistemom koji lansira mlazne avione i liftovima koji pomeraju avione. Trebalo je da košta 10,5 milijardi dolara, ali cena je porasla na 13,3 milijarde dolara, "a pouzdanost ključnih sistema je niska", rekao je Inhofe, republikanac iz Oklahome.

Zajedno, troškovi prvih brodova u svakoj od tih klasa bili su za 23% do 155% - ili oko 5 milijardi dolara - veći od prvobitnih procena, prema Kongresnom budžetskom uredu.

"Kongres je naložio mornarici da ne stavlja kola pred poslovičnog konja zahtijevajući integraciju sistema između platformi i novih tehnologija i potpuno testiranje prije uvođenja novih programa", rekla je senator Mazie Hirono, demokrata i prededavajući pododbora ta mornaricu.

Zakonodavci su pažljivo pregledali spremnost mornarice i prekomerno proširili posade otkako je 17 mornara poginulo u dva odvojena sudara u kojima su učestvovali razarači mornarice 2017. godine.

Neprestani tempo mornarice i dalje izaziva stres na brodovima i posadi. Fotografije USS Stauta, razarača klase Arli Burk, pokazale su obilnu rđu kada se vratio iz 210-dnevnog raspoređivanja prošle jeseni u mornaričku stanicu Norfolk u Virdžiniji. Rđa je bila kozmetička, ali je naglasila danak odloženog održavanja i dugog raspoređivanja brodova i mornara, koji tokom pandemije nisu obavili pozive u luku.

"To troši mornaricu, posadu, njihovo osoblje, njihove porodice", rekao je Met Caris, analitičar za odbranu u Avascentu, konsultantskoj firmi u Vašingtonu, koji je rekao da su potrebne investicije u mornare, održavanje i nove brodove.

Mornarica je prepoznala probleme u programima brodogradnje, dok je uspeh imala i u drugima, uključujući podmornice.

Ali starenje brodova - 60 odsto današnje flote je pušteno u rad 2001. ili pre toga - prouzrokovalo je rast troškova održavanja i eksploatacije u vreme kada mornarica želi da troši na nove brodove i istraživanja. Godišnji rast finansiranja trebao bi biti 4,1% da bi se flota povećala na 355 brodova u roku od oko jedne decenije, istovremeno ispunjavajući druge obaveze, uključujući ulaganja u brodogradilišta, rekao je Gildai.

Dužina zadržavanja brodova smanjila se za 80 odsto u javnim brodogradilištima i 60 odsto u privatnim dvorištima u poređenju sa onim od 18 meseci, rekao je Gildai.

Pa čak i oni brodovi koji su pretrpeli kašnjenja i prekoračenje troškova imaju potencijal. Stelt razarač Zumvalt izgrađen u Bah Ajron Vorks biće prvo pomorsko plovilo opremljeno hipersoničnim raketama, rekao je on.

"Ne kažem da smo zadovoljni svojim mestom", rekao je Gildai. "Ono što ću reći je da mislim da se trendovi sigurno vode u dobrom smeru."

Kurir.rs/ABC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track