ISPLIVALA ISTINA ZAŠTO JE ŠVAJCARSKA PREKINULA PREGOVORE SA EVROPSKOM UNIJOM: Tri stvari bile su najveća kočnica
Foto: EPA

Razgovori trajali 13 godina

ISPLIVALA ISTINA ZAŠTO JE ŠVAJCARSKA PREKINULA PREGOVORE SA EVROPSKOM UNIJOM: Tri stvari bile su najveća kočnica

Planeta -

Švajcarska je danas saopštila da je odustala od pregovora sa EU o sporazumu o saradnji, zbog čega je Brisel izrazio žaljenje zbog jednostane odluke Švajcaraca. Sa druge strane odluka vlade u Bernu može da ugrozi veze ove aplske države sa EU koja je Švajcarskoj najveći ekonomski partner.

Gaj Parmelin aktuelni predsednik Švajcarske sazvao je konferenciju za medije i saopštio da prekida razgovore sa EU. Parmelin koji je krajem aprila bio u Briselu na razgovorima sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, nije ni očekivao da će se razgovori naći u ćorsokaku jer EU nije želela na zahtev Švajcaraca da se isključe iz razgovora pitanja povezana sa državnom pomoći, zaštiti plata i slobode kretanja.

Švajcarska vlada saopštila je da je došla do zaključka da znatne razlike između EU i Švajcarske ostaju i da uslovi za potpis sporazuma nisu ispunjeni.

Brisel je već izrazio žaljenje zbog nepotpisivanja sporazuma uprkos tome što je postojao napredak da insitucionalni sprazum postane realnost.

Istorijat saradnje Švajcarske sa EU

Prvi sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Švicarskoj potpisan je 1972, drugi paket bilateralnih sporazuma 1999. Dogovori obuhvataju brojna pitanja slobodnog protoka ljudi, javnih nabavki, poljoprivrede, istraživanja i civilnog vazduhoplovstva. I EU i Švajcarska imaju sklopljenih više od 120 različitih dogovora.

Po podacima Evropske komisije, Švedska je najveći trgovinski partner Unije, za Kinom, SAD i Ujedinjenim kraljevstvom. Šviajcarska inače 6,9 odsto izvoza usmerava u EU ​, a 5,7 odsto uvozi. Unija najveći trgovinski partner.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track