MELBURN ZBOG NOVIH SLUČAJEVA KORONE IDE KOMPLETAN U KARANTIN Pet miliona stanovnika moći će da iz kuće izađe samo u dva slučaja
Foto: EPA/JAMES GOURLEY

sve se zatvara

MELBURN ZBOG NOVIH SLUČAJEVA KORONE IDE KOMPLETAN U KARANTIN Pet miliona stanovnika moći će da iz kuće izađe samo u dva slučaja

Planeta -

Gradske vlasti drugog najvećeg grada u Australiji Melburna zbog pojave novih slučajeva koronavirusa uvelii su karantin, koji će trajati nedelju dana. Mere zatvaranja odnosiće se na pet miliona stanovnika.

Vlasti za novu eksploziju korone krive sporu kampanju vakcinacije i greške prilikom sprovođenja hotelskih karantina.

Zatvaranje će važiti za Melburn i saveznu državu Viktoriju, a počeće tačno u ponoć po lokalnom vremenu i trajaće narednih sedam dana. Vlasti su se za mere odlučili jer se broj slučajeva prilikom zadnje registracije duplirao na ukupno 26.

"U prošlom danu videli smo više dokaza, da imamo posla sa veoma opasnim sojem virusa, brigu povećava i to što se virus širi brže nego pre", rekao je premijer savezne države Viktorije Džejms Merlino.

Kako je saopšteno radi se o novom soju kronavirusa pod oznakom B.1.617 koji se veoma brzo širio u Indiji, a u Australiju je virus doneo putnik, koji se vratio iz inostranstva.

Prilikom nedeljnog zatvaranja građani Melburna moći će izaći iz svojih domova samo zbog hitnih obaveza, među kojima je i vakcinacija protiv Kovid -19. Mere predviđaju zatvaranja škola, baraova, restauracija, zabranjeno je okupljanje, a upotreba zaštitnih maski je obavezna.

Prvi koji je zaustavio letove prema Melburnu zbog pojave koronavirusa je Novi Zeland, Takođe stanovnicima države Viktorija zabranjeno je putovanje u druge delove Australije, a avio kompanije us već smanjile broj poletanja i sletanja u Melburn

Merlino je deo krivice za novu pandemiju pripisao saveznoj vlati i njenoj sporoj kampanji vakcinacije.

"Da je bilo više ljudi vakcinisanih, bi možda bili u drugim okolnostima, nego što smo danas, Ali na žalost nismo", rekao je premijer savezne države Viktorije Džejms Merlino

U 25 milionskoj Australiji iskorišteno je 3,7 miliona doza vakcine protiv korone. Savezne vlasti su obećale da će u narednim nedeljama u Viktoriju poslati dodatne vakcine. U Australiji su do sad potvrdili oko 30.000 slučajeva zaraze koronavirusom, većina u Viktoriji tokom prošlogodišnjeg drugog talasa.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track