U ČAST 568 GODINA OD PADA CARIGRADA U RUKE OSMANLIJA Otvorena treća najveća džamija u Istanbulu! Trg Taksim bio ispunjen vernicima
Foto: Printscreen Twitter

erdogan ostvario san

U ČAST 568 GODINA OD PADA CARIGRADA U RUKE OSMANLIJA Otvorena treća najveća džamija u Istanbulu! Trg Taksim bio ispunjen vernicima

Planeta -

Turski predsednik Redežp Tajip Erdogan svečano je danas otvorio treću najveću džamiju po veličini posle Aje Sofije i Plave džamije u Istanbulu, koja predstavlja poklon za 568 godina od kad je Carigrad (Istanbul) pao u ruke Osmanlija.

Džamija, Taksim
foto: Printscreen Twitter

Džamija je napravljena na čuvenom istanbulskom trgu Taksim i kako je saopšteno tim je utisnut verski identitet u srcu najvećeg turskog grada.

Inače ove godine se obeležava osam godina od kada su 28.maja 2013. godine tadašnje gradske vlasti Istanbula u jednom uglu trga započeli radove na rušenju zida i nekoliko stabala . To je privuklo pažnju male grupe demonstranata koji su kampovali u blizini. Usledili su sukobi koji su eskalirali 31. maja. Početkom juna stotine hiljada ljudi su izašle na ulice protiv plana vlasti da se izgradi replika osmanske kasarne u parku Gezi.

Sukob je nasilno suzbijen uz surovi obračun policije sa demonstrantima.

Izgradnja džamije započela je u februaru 2017. godine u projektu za koji su se zalagali kao turski predsednik Erdogan još dok je bio gradonačelnik, pobožni muslimani i njegova stranka Prava i pravde. Samoj gradnji prethodile su decenije sudskih bitaka i javnih rasprava.

Turske vlasti su inače objavile i snimak na kome se vidi predsednik Erdogan daleke 1994 kada je postao gradonačelnik Istanbula kako sa vrha jedne zgrade pokazuje mesto gde će se podići nova džamija. Erdogan je 2012. tu svoju viziju i ostvario.

Džamija, Taksim
foto: Printscreen Twitter

Davne 1997. turska vojna komanda primorala je vladu, u kojoj je tada bio i Erdogan, da podnese ostavku. Jedan od razloga bilo je nezadovoljstvo vojske planovima za izgradnju džamije na trgu Taksim.

Ironijom sudbine novosagrađena džamija i njena 30 metara visoka kupola se nadvija nad spomenikom ocem moderne Turske Mustafe Kemala Ataturka od čijeg nasleđa danas u Turskoj je ostalo jako malo.

Kompleks džamije, sa dva visoka minareta, moći će da ugosti čak 4.000 vernika, a uključuje izložbenu salu, biblioteku, parking i narodnu kuhinju, saopštila je državna novinska agencija Anadolija.

Posle klanjanja u prisustvu hiljada vernika turski predsednik Erdogan je rekao da je zvaršetka gradnje ove džamije bio jedan od najvećih snova za sve Turske i da će se ezan čuti zauvek.

Džamija, Taksim
foto: Printscreen Twitter

Kritičari inicijative primetili su da je ona u suprotnosti sa principima koje je postavio osnivač moderne turske države Ataturk. Smatrao je da bi Turska, uprkos dominaciji islama na svojoj teritoriji, trebalo da ostane sekularna država. Kako primećuje AP, Erdoganovi kritičari negodovali su pred činjenicom da je zgrada kulturnog centra, nazvana po Ataturku, na trgu Taksim bila srušena.

Inače ovo je druga džamija koju je turski predsednik Erdogan izgradio u Istanbulu i to na vrhu brda sa pogledom na azijsku stranu Istanbula. Erdogan je otišao i korak dalje kada je prošle godine muzej Aja Sofiju koja je bila muzej pretvorio u džamiju posle 86 godina od odluke Mustafe Kemala Ataturka da ona postane muzej

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su i potpredsednik Turske Fuat Oktai, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoi i zamenik predsednika vladajuće stranke republike Binali Iildirim.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track