STIŽE MALA SESTRA: Francuska šalje Americi novu i mnogo MANJU Statuu slobode u znak prijateljstva i zajedničke istorije
Foto: Printscreen Youtube

lojalni prijatelji

STIŽE MALA SESTRA: Francuska šalje Americi novu i mnogo MANJU Statuu slobode u znak prijateljstva i zajedničke istorije

Planeta -

Francuska će Sjedinjenim Državama poslati novu Statu slobode koja će u Njujork stići na proslavu Dana nezavisnost, 4. jula.

Žurnal du dimanš prenosi da će statua biti poslata 7. juna kako bi stigla na vreme za proslavu američkog Dana nezavisnosti i da bi skulptura trebalo da predstavlja istorijske veze Francuske i Amerike i da bude simbol prijateljstva dve zemlje. Statua će biti mnogo manja od originalne, visoka svega 2,83 metara.

Statua slobode koja danas stoji na obali Njujorka je poklon Francuske iz 19. veka povodom jednog veka američke nezavisnosti. "Želeli smo da se ponovo povežemo sa ovom francusko-američkom istorijom. Statua slobode je dvostruki simbol slobode ali i dobrodošlice", rekao je francuski ambasador u SAD Filip Etijen.

Francuski list navodi da se ideja o slanju nove statue pojavila u julu 2019. kako bi se Amerikancima pokazalo da je "Francuska lojalna duhu prijateljstva" dve zemlje koje dele zajedničku istporiju. Francuska je, navodi Politiko, podržavala onu stranu koja će posle Rata za nezavisnost postati Sjedinjene Države.

Projekat je odložen zbog pandemije koronavirusa da bi ponovo bio "obnovljen" tokom zime.

Nova statua će biti izložena u bašti rezidencije francuskog ambasadora u Vašingtonu od 14. jula i tamo će ostati narednih deset godina.

Vest o slanju Statue slobode usledila je nakon što su evropski mediji preneli da su američki obaveštajci prisluškivali razgovore i telefone evropskih zvaničnika, uključujući i kancelarku Angelu Merkel i francuske zvaničnike.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track