POBEDA NA VIDIKU U Velikoj Britaniji posle 447 dana prva 24 sata bez preminulih od korone!
Foto: EPA

OLAKŠANJE

POBEDA NA VIDIKU U Velikoj Britaniji posle 447 dana prva 24 sata bez preminulih od korone!

Planeta -

Vlada u Londonu očekuje da će za nekoliko nedelja vakcinisati sve građane starije od 18 godina, ukidanje vanrednih mera od 21. juna

Prvi put posle čak 447 dana u Velikoj Britaniji nije bilo preminulih od koronavirusa u roku od 24 sata, što je odličan pokazatelj koliko je vakcinacija značajan faktor u borbi protiv virusa! U nedelju je bilo šestoro mrtvih, u ponedeljak jedna osoba, a u utorak nije bilo preminulih, preneo je Dejli mejl.

Ukidanje vanrednih mera

Vlada u Londonu priprema se da u narednih nekoliko nedelja ponudi vakcinu protiv korone svim građanima starijim od 18 godina kako bi se zadao konačan udarac virusu. Do sada su u Velikoj Britaniji protiv kovida 19 vakcinisane osobe starije od 30 godina. Prema poslednjim podacima, u Velikoj Britaniji je od koronavirusa zaraženo 4.490.438 osoba, dok su njih 127.782 preminule.

Ima razloga da nazdravi... Boris Džonson, premijer Velike Britanije
Ima razloga da nazdravi... Boris Džonson, premijer Velike Britanijefoto: AP

Sve brojniji apeli - Pravednije deliti vakcine

Čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Svetske banke (SB) i Svetske trgovinske organizacije (STO) pozvali su G7, uoči sastanka na vrhu u junu, da sa 50 milijardi dolara finansira program borbe protiv pandemije koji je pripremio MMF. U zajedničkom tekstu objavljenom u Vašington postu direktori ove četiri organizacije ocenili su da je nejednak pristup medicinskoj zaštiti i vakcinama doprineo pojavi novih sojeva koronavirusa, koji su doveli do njegovog daljeg širenja. Istakli su da je potrebna pravednija raspodela vakcina, kako bi pandemija bila suzbijena. SZO planira da do kraja ove godine bude vakcinisano najmanje 40 odsto svetske populacije, a najmanje 60 odsto u prvoj polovini 2022.

- Naši heroji su zaposleni u zdravstvenim ustanovama i volonteri. Oni su dali veliki doprinos u borbi protiv koronavirusa. Zasluge pripadaju i građanima, njih 90 odsto starijih od 50 godina je primilo jednu dozu vakcine - rekao je Mat Henkok, ministar zdravlja.

Upozorenje SZO - Loše u Južnoj Americi

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izrazila je zabrinutost zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Južnoj Americi. Načelnik odeljenja za hitne situacije u SZO Majkl Rajan ukazao je da je u proteklih sedam dana osam od 10 zemalja s najvećim mortalitetom od kovida 19 upravo iz Južne Amerike, prenosi Gardijan. - Situacija u Južnoj Americi je veoma zabrinjavajuća.Tako je bilo i pre nekoliko meseci, a sada se stanje opet pogoršava. Virus se brzo širi, a zdravstveni sistem je pod pritiskom - upozorio je Rajan.

Zvaničnici se nadaju da će 21. juna moći da proglase pobedu protiv virusa i da ukinu sve vanredne mere. Uprkos ohrabrujućim brojkama, eksperti upozoravaju na treći talas, koji se ubrzo očekuje, a za koji je zaslužan takozvani indijski soj, koji je mnogo zarazniji i od koga češće obolevaju mladi, koji potom virus prenose ugroženim kategorijama stanovništva, od kojih mnogi nisu primili vakcinu usled raznih zdravstvenih ograničenja. Do sada su jednu dozu vakcine primile tri četvrtine odraslih Britanaca, a revakcinisalo se nešto više od polovine. Ukupno je dato 65 miliona doza vakcina.

Neke mere su još na snazi... Merenje temperature ispred pozorišta
Neke mere su još na snazi... Merenje temperature ispred pozorištafoto: EPA

Stručnjaci apeluju na zvaničnike da se što pre da licenca za vakcinisanje mladih kako bi se dodatno zaštitila zajednica.

Vakcina za starije od 12 godina

- Amerika, Kanada, Singapur i Evropska unija su prošle nedelje odobrili "Fajzerove" vakcine za starije od 12 godina. Očekujemo da i britanska vlada tako postupi. Time će se ne samo povećati broj vakcinisanih već će se i smanjiti broj prenosa virusa kod mlađe populacije - naveli su iz zdravstvene službe.

Preminuli

1. SAD 610.436

2. Brazil 465.382

3. Indija 335.121

4. Meksiko 226.840

5. V. Britanija 127.782

Oboleli

1. SAD 34.136.738

2. Indija 28.307.832

3. Brazil 16.625.572

4. Francuska 5.677.172

5. Turska 5.256.516

Konačnu odluku o davanju zelenog svetla za vakcinaciju starijih od 12 godina trebalo bi da donese premijer Boris Džonson, preneo je Telegraf. Razlog za to je što mladi retko obolevaju od težih oblika bolesti, ali s druge strane kod njih je moguća teža reakcija na vakcinu. Oni bi se primarno vakcinisali kako bi zaštitili starije, a na drugoj strani rizikuju svoje zdravlje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track