NIŠTA OD ČUDA: Ismejane piramide u Visokom

Obična izmišljotina

NIŠTA OD ČUDA: Ismejane piramide u Visokom

Planeta -
Nacionlana geografija tvrdi da je reč o izmišljotini i da Osmanagićeva istraživanja ne vode nikuda

Visočke „piramide“ nisu samo tema šala i ismejavanja u Bosni i Hercegovini, nego i u svetu.

TV kanal „Nešenel džiografik“ posvetio je emisiju od 30 minuta slučaju Semira Osmanagića, koji tvrdi da se u Visokom u BiH nalaze piramide. Ceo slučaj su proučavala su dvojica britanskih naučnika, a zaključci do kojih su došli, dakako, poražavajući su po celu tu ideju.

Ovaj tekst i emisija poznatog TV kanala nastali su u momentu kada je u Visoko stigao italijanski profesor Paolo De Bartolis i utvrdio da su piramide veštačka, a ne prirodna tvorevina.

Antropolog sa Univerziteta u Trstu došao je s desetočlanim timom iz Italije i merio je ultrazvučne i elektromagnetne fenomene.

„Bosanska piramida Sunca je različita u odnosu na prirodna brda i prirodna piramidalna brda. Jedino ona proizvodi pravilne blokove ultrazvučnih valova potvrđujući da se radi o nekoj vrsti mašine. Merili smo ultrazvuk u Italiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali ovakve rezultate nismo nigde zabeležili osim na Bosanskoj piramidi Sunca“-rekako je izjavi za medije De Bertolis.

Istraživanje britanaca geologa Dugala Jerama i arheologa Henri Džerom Čepmena su očigledno odgovor na najnovije potvrde o postojanju piramida. Oni su, kako prenosi Avaz, zaključili da se radi o izmišljotini, te da Osmanagićeva istraživanja ne vode nikuda.

Profesori Britanskog kraljevskog instituta tako tvrde da položaj stranica brda nije 45 stepeni, kako tvrdi Osmanagić, nego 26, te da se stene koje su pronađene na obroncima formiraju prirodnim putem. Čudesni materijal koji veže stene nije cement, kako tvrdi Osmanagić, nego meki kreč.

Naučnici takođe tvrde da volonteri sami „buše“ tunele, te da ne otkrivaju već postojeće, i ceo slučaj dovode pod veliki bezbednosni upitnik jer postoji mogućnost da se sve uruši.

Iako je projekt piramida u Visokom, po Osmanagićevim rečima, trebalo da promeni istoriju, ali i ekonomsku sliku Bosne i Hercegovine, ništa od toga se nije dogodilo, a sudeći prema izjavama britanski naučnika, i neće – navodi sarajevski list.

http://www.youtube.com/watch?v=90W8oKPlPLY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track