Najnovije vesti

ZELENI NALJUTILI NEMCE: Stranka Angele Merkel ponovo najjača, čak 72 posto građana ne podržava ideju kandidatkinje Zelenih
Foto: Dragana Udovičić

ekologija ili ekonomija

ZELENI NALJUTILI NEMCE: Stranka Angele Merkel ponovo najjača, čak 72 posto građana ne podržava ideju kandidatkinje Zelenih

Planeta

Demohrišćani Angele Merkel ponovo su ubedljivo najjača stranka u Nemačkoj sa 29 odsto podrške. Na drugom mestu nalaze se Zeleni sa 22 odsto, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo list Špigel

Socijaldemokrate su na trećem mestu sa 16 odsto glasova ispitanika, liberali (FDP) imaju 12 odsto, AFD 10 odsto, a levica 6 odsto. Liberali sebe vide kao treću stranku u zemlji, Zeleni su u padu, piše berlinski Tagešpigel. Izbori u Nemačkoj najavljeni su za septembar.

Kandidatkinja Zelenih za kancelarku Analena Berbok i dalje je jako omiljena, ali njenoj stranci i njoj pada popularnost zbog niza poteza, dok demohrišćanima i njihovom kandidatu Arminu Lašetu raste.

U intervjuu za Bild, Berbok je rekla da je plan stranke čiji je član da u narednim godinama poskupi gorivo za 16 centi. To je deo šireg plana Zelenih o zaštiti klime.

Čak 72 odsto Nijemaca protivi se tome, pokazalo je istraživanje Špigla. Vozačima je ideja još mrskija: protiv je njih 81 odsto.

Samo se 14 odsto Nemaca koji žive na selima, u slabo naseljenim područjima gde ljudi zavise od automobila slažu se s predlogom Zeleni. Ni u gradovima sa dobrim javnim prevozom ideja ne uživa veliku podršku.

Oko cene goriva Zeleni će naići na otpor i kod svog baznog biračkog tela, piše Špigl.

Sve viša cena benzina ne znači bolju zaštitu klime, nego samo veću frustraciju, poručio je ministar finansija Olaf Šolc, ujedno kandidat socijaldemokrata za kancelara.

"Svako ko nastavi sa podizanjem cene goriva pokazuje koliko je ravnodušan prema potrebama građana", rekao je on za Bild.

Ministar saobraćaja Andreas Šeuer (CSU) takođe se izjasnio protiv daljeg poskupljenja goriva. Za njega je zahtev Zelenih za više cene "zabrinjavajuć".

Analena Berbok je u nedelju rekla za Bild da je benzin već poskupeo za šest centi početkom ove godine, kad je prvi put uvedena šema obeštećenja za ispuštanje ugljen-dioksida, poručujući da bi gorivo postepeno trebalo da poskupljuje za 16 centi.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja