FRANCUSKA PROVERILA VAZDUŠNE NUKLEARNE SNAGE: Rafali i miraži lansirali rakete sa Mediterana! Kako je izvedena vežba POKER 2021-2
Foto: Printscreen/Twitter, Printscreen/Armée de l'Air

sIMULACIJA ATOMSKOG NAPADA

FRANCUSKA PROVERILA VAZDUŠNE NUKLEARNE SNAGE: Rafali i miraži lansirali rakete sa Mediterana! Kako je izvedena vežba POKER 2021-2

Planeta -

Francusko vojno vazduhoplovstvo u noći između utorka i srede po srednjoevropskom vremenu izvelo je drugu od ukupno četiri vojne vežbe pod nazivom "POKER 2021-2. sa kojom je proveravana sposobnost avijacije da izvede nuklearni napad krstarećim raketama sa atomskim bojevim glavama na potencijalne ciljeve protivnika.

Rafaal, fancusko vazduhoplovstvo, nukelarne snage, vežba POKER
foto: Printscreen Youtube/Armée de l'Air

Vežba "POKER 2021-2" izvedena je pod komandom Nuklearnih snaga Francuske s tim da je nosilac operacije bilo vazduhoplovstvo odnosno njegov taktički nukelarni potencijal koji čine avioni tipa "Miraž 2000N" i višenamenski avioni tipa "Rafal" u verzijama B, C i M uz podršku avio-tankera 135FR i А330 i letećih radarskih stanica AVAKS-a E-3S.

Francuska inače svake godine izvodi četiri operacije pod nazivom "Operacija Poker". Manevri se uglavnom izvode noću tokom koga francusko vazduhoplovstvo proverava sposbnost svojih vazdušnih nukelarnih snaga da izvedu iznenadni nuklearni napad i odgovor na napad protivnika.

Rafaal, fancusko vazduhoplovstvo, nukelarne snage, vežba POKER
foto: Printscreen Youtube/Armée de l'Air

Tokom ove vežbe avioni tipa "Miraž 2000N" i avioni tipa "Rafal" koristili su raketu tipa ASMP (Air-Sol Moyenne Porte) koja je dužine 5,38m, prečnika 1.300 mm i mase 860 kilograma i dometa od 80 do 300 kilometara. Raketa ASMP je jedino napredno nuklearno oružje francuskog ratnog vazduhoplovstva. Usavršena verzija ove rakete nosi oznasku ASMP-A. Radi se o nadzvučnoj raketi brzine 2-3 maha koja nosi termonuklearnu bojevu glavu TNA ukupne snage 300 KT. Raketa je u operativnoj upotrebi od 2009. godine.

Rafaal, fancusko vazduhoplovstvo, nukelarne snage, vežba POKER
foto: Printscreen Youtube/Armée de l'Air

Inače, vazduhoplovni taktički nuklearni potencijal Francuske zasniva se na 40 aviona tipa "Miraž 2000N koji su naoružani sa po jednom nuklearnom raketom vazduh-zemlja ASMP i avionima četvrte generacije tipa "Rafal" u verzijama B,C i M sa po dve ove rakete.

Na poslednjoj vojnoj veži "POKER 2021-1" koja je izvedena bila u noći 7. na 8. april ove godine učestvovalo je ukupno 50 borbenih aviona tipa "Miraž", "Rafal", kojima su se pridružile i leteće radarske stanice E-3S kao i avio cisterne za snabdevanje gorivom letelica u vazduhu.

Poslednja vežba kao i ova nova trajala je između 6 i 7 časova tokom koje su se avioni okupili na severozapadu Francuske u blizini kanala La Manš odakle su leteli su granicu sa Španijom do Azurne obale , gde su skrenuli nad Mediteranom i iz tog pravca ušli u dubinu teritorije Francuske na ekstremnom maloj visini susreli se sa protivničkom PVO, a onda lasnirali rakete na ciljeve koji su bili zamišljeni kao meta nuklearne odmazde Francuske.

Rafaal, fancusko vazduhoplovstvo, nukelarne snage, vežba POKER
foto: Printscreen Youtube/Armée de l'Air

U zoni protivničke teritorije nalazili su se i fiktivni protivnički avioni "Miraž 2000" koji su trebali da u okviru sistema PVO spreče napad.

Inače teritorija Francuske bila je podeljena na dva dela: Severozapadni deo koji je bio označen kao protivnička teritorija i istočni i južni deo koji su bili neutralna zaona odakle je izveden napad na protivnika.

Jedna od važnih elementa operacije bila je i provera obučenosti pilota u izbegavanju protivničke PVO i jakog elektronskog ometanja.

Zanimljivo je da se trajanje naleta poklapa se sa vremenom leta borbenih aviona od francuskih vazduhoplovnihbaza do zapadne granice Rusije i nazad. Pariz je ovakav vid vežbi počeo da organizuje ubrzo posle formiranja svojih vazduhoplovnih nuklearnih snaga čiju okosnicu činili su lovci "Miraž IV davne 1964. godine.

Osim vazduhoplovnih nosača nukelarnog naoružanja Francuska je nedavno proverila i svoje balističke rakete lasnirane sa podmornica. Francuska agencija za proizvodnju naoružanja MBDA krenula je u razvoj novih raketa nosača nukelarnog naoružanja srednjeg dometa (ASN4G), koja bi u budućnosti trebala da zameni ASMP. ASN4G zamišljena je kao francuski odgovor na rusku hiperzvučnu raketu tipa "kinžal" koju neće moći da zaustavi kako tvrdi proizvođač nijedan sistem protivraketne odbrane. Ovom raketom trebali bi da budu opremljeni višenamenski borebni avioni tipa "Rafal".

Francuska je do 1999. isključivo imala stratešku nuklearnu trijadu. Tada je francuski predsednik žak Širak u uslovima smanjenja napšetosti u Evropi počeo da smanjuje nuklearnu moć. Napuštena je kopmena komponenta, a RV imalo je taktički značaj, dok je samo RM sa nukelarnim podmornicama zadržala bila strateški nivo.

Rafaal, fancusko vazduhoplovstvo, nukelarne snage, vežba POKER
foto: Printscreen Youtube/Armée de l'Air

Inače Francuska na podmornicama trenutno na raspolaganju ima 16 interkontinentalnih balističkih raketa tipa M51, dok je vazduhoplovni arsenal brojniji oko 300 raketa

Akturelni francuski predsednik Emanuel Makron aktivirao je ovakav vid vežbi još za vreme vladavine bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, koji je najavio ili se povukao iz niza sporazuma o ograničenju atomskog naoružanja. Makron je zbog toga kako se tvrdilo da bi osnažio svoj državu pokerenuo "atomsku diplomatiju".

Makron je tad pozvao ostale evropske saveznike da više ne moraju da se u slučaju "nuklearnog odvraćanja" pozivaju na Ameriknace, već su za to sad tu Francuzi. Ovakve vojne vežbe se po pravilu nisu nikad javno najavljivale, ali je iskorak učinjen po prvi put 2019. godine

"Francuski vitalni interesi sada imaju evropsku dimenziju“, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron februara prošle godine i tom prilikom pozvao sve evropske saveznike da se pridruže francuskim nuklearnim ratnim igrama

„Evropski partneri koji to žele moći će biti povezani sa ratnim igrama francuskih snaga za nuklearno odvraćanje“, rekao je Makron.

Za sad nijedna zemlja članica EU i NATO nije prihvatila učešće u vežbi "POKER".

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track