SVI SE PITAJU ŠTA JE SA BELORUSKIM OPOZICIONAROM: Priznao pred kamerama da je kriv" Svi u ŠOKU opozicija i NJEGOVI roditelji!
Foto: Twitter, EPA/STRINGER

Tvrde da je prisiljen dati izjavu

SVI SE PITAJU ŠTA JE SA BELORUSKIM OPOZICIONAROM: Priznao pred kamerama da je kriv" Svi u ŠOKU opozicija i NJEGOVI roditelji!

Planeta -

Beloruski opozicioni aktivista i novinar Roman Protaševič, koji je uhapšen pošto je njegov avion iznenada preusmeren ka Belorusiji, izjavio je iz zatvora da su demonstracije protiv autoritarnog predsednika države Aleksandra Lukašenka usahle i da opozicija treba da sačeka bolji momenat za njihovo oživljavanje.

To je njegovo drugo obraćanje otkako je uhapšen na aerodromu u Minsku 23. maja, a njegovi saborci tvrde da je izjavu snimio pod prisilom.

Snimak je objavljen sinoć na beloruskoj državnoj televiziji, a Protaševič je izmedju ostalog govorio o propasti demonstracija, započetih širom zemlje posle predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. zbog zvaničnih rezultata glasanja, prema kojima je Lukašenko dobio više od 80 odsto glasova.

"Sada treba da obustavimo ulične aktivnosti koje smo imali ranije, one formate u kojima smo radili. Jer sada prosto nema takve aktivnosti, i ne može je biti. Treba da sačekamo dok se ekonomska situacija ne pogorša i dok ljudi ne izadju na ulicu po tanjir supe, da kažem to otvoreno", naveo je Protaševič.

Voditelj sinoćne emisije je tvrdio da beloruske vlasti nisu znale da je Protaševič u avionu kada su let od grčke Atine do litvanskog Vilnjusa preusmerile na Minsk, navodeći kao razlog pretnju bombom. Bomba kasnije nije pronadjena, a Protaševič i njegova devojka su uhapšeni po sletanju.

Protaševič je rekao da je plan za putovanje, u danu kada je uhapšen, otkrio 40 minuta pre poletanja, u grupnoj poruci sa saradnicima i nagovestio da mu je hapšenje smestio neimenovani saradnik.

"Prvo što sam pomislio je da mi je neko namestio (hapšenje). Dok se avion spuštao, shvatio sam da nema svrhe da paničim", kazao je Protaševič.

Protaševič, koji je otišao iz Belorusije 2019. godine, vodio je popularan kanal na aplikaciji Telegram i imao je ključnu ulogu u organizaciji masovnih antivladinih protesta koji su u više navrata privukli u Minsku i 200.000 ljudi.

Optužen je za podsticanje masovnih nemira, zbog čega mu preti kazna do 15 godina zatvora.

U prvom obraćanju iz zatvora, Protaševič je priznao krivicu po optužnici i govorio je ubrzano. Njegovi roditelji, koji žive u Poljskoj, naveli su da je to priznanje delovalo kao iznuđeno i da misle da su šminkom sakrivene modrice na licu njihovog sina.

U drugom, sinoć objavljenom snimku, Protaševič je delovao mirnije i povremeno se smeškao, ali su njegovi saradnici ubedjeni da je i tu izjavu dao pod prisilom.

Beloruska vlast je počela oštar obračun sa protivnicima kada su posle predsedničkih izbora u avgustu kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti.

Višemesečni protesti su trajali do zime, uprkos nastojanju vlasti da ih uguše hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima.

Zbog učešća na demonstracijama od avgusta je uhapšeno više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti našli su i nezavisni mediji, a hapšeni su i novinari koji su izveštavali sa protesta.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track