NAJMLAĐI PREŽIVELI DANA D NIJE DOČEKAO DANAŠNJU PROSLAVU: Džon Kornvel lagao za godine da bi se prijavio u vojsku! VIDEO
Ilustracija, Foto: Jonny White / Alamy / Alamy / Profimedia

teško ranjen posle desanta

NAJMLAĐI PREŽIVELI DANA D NIJE DOČEKAO DANAŠNJU PROSLAVU: Džon Kornvel lagao za godine da bi se prijavio u vojsku! VIDEO

Planeta -

Najmlađi preživeli desanta na Normandiju preminuo je u sredu 19. maja, nekoliko nedelja pre ovogodišnjeg obeležavanja Dana D.

Džon Kornvel iz Čeltenhama, učestvovao je u invaziji saveznika na Nemačku okupiranu Francusku tokom Drugog svetskog rata.

Preminuo je u 94. godini. U vojsku se prijavio sa 15 godina 1943, ali je morao da slaže za svoje prave godine. Dve godine kasnije našao se u Normandiji.

Borio se putem uz plažu na putu do grada Bajuk, kao deo Drugog Gloučesterovog bataljona, 56 Pešadijski puk.

Njegov vod sleteo je iza Kraljevskog Hampširskog puka na deo plaže zvan Jig Grin pre nego što je napredovao da zauzme Bajuk.

"Bilo je to nešto na čemu smo vežbali mesecima, ali kada smo izašli iza Hampšira, videli smo da su tukli mnogo, mnogo žrtava".

„Bio je to užasan prizor. Na kraju smo morali da se prebacimo tri milje uz plažu do sektora King Red, gde sam, kada je došao red na mene, skočio u tri metra vode, boreći se da se držim za pušku i ranac".

„Voda se ledila, a buka naokolo bila je užasna. Uspeli smo da se izvučemo na obalu i prešli smo u Bajuk, ali prekasno da bismo stigli do ponoći.

„Sledećeg jutra uspeli smo da zauzmemo grad.“

Dve nedelje kasnije, Kornvel je teško povređen u eksploziji južno od grada, slomio mu je ruku i nogu.

Bio je kraj njegovog rata i proveo je dve godine u i izvan bolnica u Engleskoj.

Kornvel, najmlađi preživeli sa iskrcavanja u Normandiji, 2016. godine odlikovan je najvišim odlikovanjem Francuske - Legijom časti.

Kurir.rs/ITV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track