NEMA ŠALE Amerika uvela sankcije za 65 bugarskih tajkuna i kompanija
Foto: Profimedia / AFP / NIKOLAY DOYCHINOV

RAMPA

NEMA ŠALE Amerika uvela sankcije za 65 bugarskih tajkuna i kompanija

Planeta -

Zvanični Vašington rešio da reaguje zbog korupcije u zemlji koja je na prvom mestu "crne liste" u Evropskoj uniji po ovom pitanju

Ponovo ide na izbore... Bojko Borisov, bivši premijer Bugarske
Ponovo ide na izbore... Bojko Borisov, bivši premijer Bugarskefoto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Amerika je pomalo neočekivano uvela sankcije za 65 bugarskih oligarha i kompanija zbog raširene korupcije u ovoj zemlji! Radi se o istorijskoj odluci i najvećem pojedinačnom uvođenju sankcija, navedeno je iz Kancelarije za kontrolu strane imovine pri Ministarstvu finansija SAD.

Kritike iz Brisela

Bugarska je ubedljivo prva na listi zemalja članica Evropske unije po rasprostranjenosti korupcije. Transparensi internešenal podseća da je Evropska komisija u više navrata kritikovala vlasti u Sofiji zbog izostajanja akcija protiv korupcije, kao i zbog toga što nijedan visoki zvaničnik nikada nije odgovarao za ovo krivično delo.

Stravična sudbina - Zakon Magnitski

SAD su sankcije protiv bugarskih tajkuna i kompanija donele na osnovu zakona Magnitski. Ovaj zakon je nazvan po ruskom advokatu i poreskom savetniku Sergeju Magnitskom, koji je uhapšen nakon što je upozorio na krađu javnih sredstava, a koju je podržao državni sistem. Magnitski je proveo 358 dana u zatvoru bez suđenja i preminuo je 2009. jer mu nije pružena potrebna zdravstvena nega. SAD od 2016. koriste taj zakon univerzalno kako bi nametnule sankcije kršiteljima ljudskih prava, zamrzavale njihova sredstva i zabranjivale im ulazak u Ameriku.

Privremeni bugarski premijer Stefan Janev potvrdio je za Rojters da ga je o uvođenju sankcija telefonom obavestila Viktorija Njuland, zamenica državnog sekretara SAD zadužena za politička pitanja. - U našim odnosima s partnerima i saveznicima nedvosmisleno delimo uverenje da bi borba protiv korupcije u svim oblicima trebalo da nam bude bezuslovni principijelni i praktični prioritet - navelo je Ministarstvo spoljnih poslova u Sofiji. SAD su uvele sankcije uoči 11. jula, za kada su u Bugarskoj zakazani novi izbori, pošto posle prethodnih nije postignut dogovor o formiranju vlade. Sankcije su direktno uvedene protiv trojice tajkuna: Vasila Boškova (64), koji je označen kao glavni za širenje ruskog uticaja na vladu u Sofiji; Deljana Peevskog, biznismena i bivšeg poslanika u parlamentu, kao i Ilka Željaskova, zvaničnika vlade koji je bio zadužen za sprovođenje korupcije. Na isti se nalaze i njihove 62 kompanije.

Zamrznuta imovina

Njima je zamrznuta sva imovina na tlu SAD, zabranjeno im je poslovanje u SAD, dok je svim američkim kompanijama zabranjeno da posluju s njima.

Bugarsko leto - Boškov u Dubaiju

Vasil Boškov, poznat i po nadimku Lobanja, kontroliše kockarnice u zemlji, prenosi portal Euractiv.bg. Trenutno se nalazi u Dubaiju jer ga u zemlji optužuju za izbegavanje plaćanja poreza i organizovani kriminal. On je i dalje na čelu stranke Bugarsko leto, koja je na izborima u aprilu osvojila 2,95 odsto glasova, i najavio je učešće na novim izborima.

Zbog učešća u koruptivnoj šemi zabranjen je ulazak u SAD bivšim bugarskim zvaničnicima i njihovim porodicama - Aleksandru Manolevu, Petru Haralampijevu i Krasimiru Tomovu. Sankcije SAD su direktan udarac na Ivana Geševa, koji je glavni tužilac, koji je uz Bojka Borisova, bivšeg premijera, bio glavna meta masovnih protesta prošle i ove godine.

Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track