Najnovije vesti

Moskva zabranila gej paradu na 100 godina
Foto: Reuters

Dovoljno

Moskva zabranila gej paradu na 100 godina

Planeta
Gradska vlast tvrdi da gej parada donosi rizik izazivanja uličnih nereda, i ukazuje da većina Moskovljana ne podržava tu manifestaciju

MOSKVA - Najviši sud Moskve potvrdio je odluku gradske vlasti da se na 100 godina zabrani održavanje parada ponosa u glavnom gradu Rusije. Gradsku zabranu je na sudu pokušao da obori najpoznatiji ruski homoseksualni aktivista, Nikolaj Aleksejev i neuspešno zatražio suprotno: da sud odobri da se u narednih 100 godina parade održavaju.

Aleksejev je danas Interfaksu izjavio da je moskovski gradski sud 16. Avgusta potrvdio zakonitost odluke Vlade Moskve o zabrani održavanja parade ponosa od marta 2012. do maja 2112. godine. U odbranu svoje odluke, gradska vlast Moskve tvrdi da gej parada donosi rizik izazivanja uličnih nereda, i ukazuje da većina Moskovljana ne podržava tu manifestaciju.

Aleksejev se usprotivio i odluci Sankt Peterburga o zabrani "propagiranja homoseksualnosti", a podržao ga je Evropski sud za prava čoveka i naložio Rusiji da mu isplati odštetu. Aleksejev je danas poručio da će se ponovo obratiti Evropskom sudu u Strazburu i zatražiti da se zabrana gej parada u Moskvi proglasi nezakonitom.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...