OKO OVE SLIKE SE VODI PRAVI RAT: Ruski oligarh prodao delo za 450 miliona $, sad kaže da je prevaren! To je tek delić priče
Foto: EPA/Justin Lane

velika bitka

OKO OVE SLIKE SE VODI PRAVI RAT: Ruski oligarh prodao delo za 450 miliona $, sad kaže da je prevaren! To je tek delić priče

Planeta -

U svetu umetnosti upravo se vodi najveća pravna bitka dosad viđena. Na jednoj strani je ruski oligarh Dimitrij Ribolovljev koji tvrdi da je prevaren za neverovatnih milijardu dolara pri kupovini 38 remek-dela, a na drugoj švajcarski trgovac umetninama Iv Buvije koji kaže da je to bio samo posao.

Sada, nakon šest godina tužbi u različitim državama, došlo je do još jednog obrta da je cela priča dobila ime dostojno filmskog scenarija - Afera Buvije.

Ribolovljev, ruski oligarh, bivši većinski vlasnik proizvođača đubriva "Uralkali" i aktuelni većinski vlasnik i predsednik fudbalskog kluba AS Monako, godinama na raznim sudovima goni Švajcarca, specijalistu za skladištenje umetničkih dela, njihov prevoz, analizu i konzervaciju. Rus tvrdi da ga je Buvije prevario za ukupno milijardu dolara, prodajući mu skupocena umetnička dela po naduvanim cenama, tokom 10 godina.

Međutim, Buvije za CNN sada kaže da priprema kontratužbu tešku milijarde dolara protiv Ribolovljeva, nakon što je u februaru pokrenuo pravnu akciju u Singapuru, s obrazloženjem da mu je dugotrajna sudska bitka s ruskim tajkunom uništila poslovanje i reputaciju. Angažovana je vojska advokata i PR menadžera na obe strane.

Salvator Mundi

U dramu je uključena i najskuplja i najzagonetnija slika na svetu, Salvator Mundi, za koju neki smatraju da je delo Leonarda da Vinčija, dok drugi osporavaju njenu autentičnost. Rus je sliku Salvator Mundi (Spasilac sveta) 2017. godine prodao za rekordnih 450 miliona dolara, na aukciji u čuvenoj aukcijskoj kući Kristis u Njujorku.

Kupac je ostao anoniman, ali se veruje da je reč o kontroverznom saudijskom princu Muhamedu bin Salmanu.

Muhamed bin Salman
foto: EPA / ALEXEY NIKOLSKY

Priča tek tu postaje intrigantna. Sam Ribolovljev je osporavano remek-delo prethodno kupio od Buvijea, koji je na toj prodaji zaradio više od 50 odsto cene za koju je sliku kupio.

Naime, Salvator Mundi, slika koju je francuski kralj Luj XII naručio početkom 16. veka, a kasnije posedovao engleski kralj Čarls I, ponovo se pojavila 1958. Tada se verovalo da je slika ili kopija ili rad iz Leonardovog studija, a ne njegovo lično delo, pa je na aukciji prodata za skromnih 45 funti.

Pola veka kasnije, 2005. godine, na aukciji ju je kupio konzorcijum spekulativnih trgovaca umetninama za manje od 10.000 američkih dolara, u vrlo lošem stanju. Osam godina kasnije, nakon što je slika restaurirana i proglašena originalnim delom čuvenog renesansnog majstora, Buvije ju je kupio za 80 miliona dolara - uz pomoć pokeraša koje je angažovao kako bi joj srušio cenu.

Švajcarski trgovac ju je ubrzo za 127.5 miliona dolara prodao svom tadašnjem klijentu Ribolovljevu - prema računu navedenom u sudskim spisima, preko ofšor firme, pri čemu je uzeo proviziju od 1 odsto. Iako je ruski oligarh kasnije, 2017. godine, na aukciji sam prodao sliku za 450 miliona dolara, on ipak tvrdi da ga je Buvije prevario, što Švajcarac, naravno, poriče.

"Za sada je najznačajnije ono što Buvije ne spori: kao savetnik za umetnost pretvarao se da pomaže svojim klijentima u otkupljivanju umetničke zbirke po ceni od 2 milijarde dolara, dok je tajno za sebe uzeo polovinu te cene", rekao je za CNN portparol porodice Ribolovljev.

Ipak, Buvije osporava da je ikada bio "savetnik za umetnost", što je tvrdnja na kojoj Rus temelji svoju tužbu.

"Ja sam trgovac umetninama", rekao je za CNN.

Ova pravna saga obuhvata mnoge probleme koje regulatori povezuju sa sve većim globalnim tržištem umetnosti - umetnička dela su, u pogrešnim rukama, postala još jedna vrsta robe za transfere, da ne kažemo i pranja novca s vrlo malo odgovornosti.

Dodatna misterija je što Salvator Mundi nije viđen od rekordne prodaje 2017. Međutim, u aprilu objavljen je francuski dokumentarac koji tvrdi da je slika bila u središtu diplomatske svađe Pariza i Rijada, usled sumnji u autentičnost i saudijskog zahteva da se slika izloži u Luvru.

Francuska vlada na kraju je odlučila da sliku neće izlagati pod saudijskim uslovima. U međuvremenu, istoričari umetnosti i stručnjaci nastavljaju da raspravljaju da li je Leonardo sliku Salvator Mundi naslikao u potpunosti ili je samo pridoneo slici koja su uglavnom izradili šegrti u njegovoj radionici. Zavisno od zaključka, procenjena vrednost slike mogla bi se razlikovati za više stotina miliona dolara.

Štaviše, čini se da su i oni koji su profitirali od prodaje slike imali svoje sumnje u njenu autentičnost. Prema mejlovima između Buvijea i predstavnika Ribolovljeva, Švajcarac je 2013. savetovao svom klijentu da je slika predivna, ali ne i dobra investicija. Naime, ni Vatikan ni bilo koji veliki svetski muzej nisu izrazili interes za njenu kupovinu, zbog sumnji u autorstvo.

Ruski oligarh, koji je između ostaloga pažnju privukao i kupovinom multimilionske nekretnine od Donalda Trampa (pre nego što je postao predsednik SAD), i sam je optuženik na sudu zbog skandala podmićivanja zvaničnika Monaka u vezi s parnicom protiv Buvijea, u slučaju koji su francuski mediji nazvali "Monakogejt".

Leonardo Da Vinči, Spasilac sveta
foto: EPA/Justin Lane

Buvije se u poslednjih šest godina odbranio od tužbi u Monaku, Singapuru i Hongkongu. U Njujorku još traje parnica vredna 380 miliona dolara Ribolovljeva protiv firme za trgovinu umetninama Sotbis zbog navodnog pomaganja Buvijeu da naduva cene.

"Ranije sam bio preduzetnik s mnogo poslova i porodičnom firmom koja je građena 50 godina. Otkako je sve ovo počelo, provodim celo vreme braneći se na sudu i braneći svoju reputaciju", žali se Buvije, koji priznaje da je zaradio 40 miliona dolara kad je preprodao sliku Salvator Mundi.

"To je vrlo dobar posao. Neću se žaliti. (Ali) morate shvatiti kako je to bilo. Aukcijske kuće uvrstile su me na crnu listu, banke nisu htele da mi odobre kredit, morao sam da krenem s rasprodajom imovine kako bih zadržao osoblje i posao", rekao je.

Muhamed bin Salman
foto: EPA

Je li Salvator Mundi na jahti princa Bin Salmana?

U međuvremenu, svet umetnosti i dalje se pita: gde je nestao Salvator Mundi?

Prema medijskim izveštajima iz 2019, završio je na jahti princa bin Salmana vrednoj gotovo pola milijarde. Ipak, Buvije sumnja u to.

"Staviti ovakvu sliku na jahtu, s morskim vazduhom i isparavanjem, bilo bi krajnje glupo. Ne mogu da verujem da bi kupac stavio ovu sliku u takav prostor. Nalazi se na drvenoj ploči koja se u kratkom vremenu može iskriviti", kaže Buvije misleći na ploču od oraha na kojoj je umetničko delo naslikano.

Pojedini stručnjaci misle da bi mogao da bude u palati u Saudijskoj Arabiji, gde će biti otkriven - možda pre kraja ove godine - u sklopu napora kraljevstva da se prikaže kao centar za umetnost i kulturu.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track