OVOG MARINCA KIM DŽONG-UN ŽELI MRTVOG: Amerikanac sada čeka izručenje, a neki smatraju da se tu krije najveća opasnost VIDEO
Foto: Yonhap News / Newscom / Profimedia, Profimedia

Kristofer An

OVOG MARINCA KIM DŽONG-UN ŽELI MRTVOG: Amerikanac sada čeka izručenje, a neki smatraju da se tu krije najveća opasnost VIDEO

Planeta -

Bivši američki marinac Kristofer An bori se protiv izručenja Španiji zbog svoje uloge u raciji 2019. godine u severnokorejskoj ambasadi u Madridu. Njegov odbrambeni tim navodi da je An u velikom riziku zbog osvete za ubistva severnokorejskih agenata ako napusti Sjedinjene Države.

Ove navode pojačalo je nekoliko medija poslednjih dana, ali u razgovoru za NK Njuz neki stručnjaci iz Severne Koreje izrazili su skepticizam da se An suočava sa bilo kojim rizikom od telesnih povreda ako bude izručen Španiji.

"Izgledi da se Severna Koreja potrudi čak i da pokuša (da ubije Ana) blizu su nuli", rekao je u ponedeljak Glin Ford, dugogodišnji zagovornik angažmana sa DLRK. "To nije ni politički svrsishodno ni moguće".

Ford je rekao da dok su se stariji sjevernokorejski prebjezi poput Tae Jong Ho-a ili pokojnog Hvang-a Jang Iop-a plašili odmazde, An je "više šala nego pretnja" za Pjongjang. "Čak i ako je Sever bio dovoljno zaveden da želi da ga kidnapuje ili izvrši atentat, oni nemaju resurse", rekao je Ford.

Andrej Lankov, direktor Korejske rizične grupe i profesor na Univerzitetu Kukmin, rekao je da ne može "isključiti" da bi Kim Džong-un želi da An umre, ali da je "sumnjivo da li Severna Koreja zaista može organizirati takvu operaciju u Španiji sa nekažnjivost"zbog malog prisustva u Evropi.

Još jedan stručnjak za Severnu Koreju sa sedištem u Evropi sa kojim je NK Njuz razgovarao u ponedeljak - koji je zatražio anonimnost zbog osetljive prirode javnog komentarisanja tog pitanja - dodao je da će se An suočiti sa vrlo niskim nivoom rizika u španskom pritvoru.

"Zamislio bih da bi ga policija zaštitila ako bude izručen s obzirom na ovu potencijalnu opasnost", rekao je stručnjak. "A mogao bi da bude poslat i u preventivni pritvor, s obzirom na to da predstavlja rizik od leta i težinu optužbi."

"Bio bi prilično siguran dok bi bio u zatvoru", dodao je stručnjak.

Bivši diplomata upoznat sa slučajem izručenja, takođe razgovarajući pod uslovom anonimnosti, složio se da bi u španskom pritvoru bilo malo rizika.

"Nema dokaza da su sjevernokorejske obavještajne agencije prodrle ni u američki ni u španski kazneni sistem", rekao je izvor u ponedjeljak za NK Nevs. "Ako je An zaista ugrožen, onda je zatvor možda najsigurnije mesto za njega.

Špansko Ministarstvo pravde reklo je NK Njuz da nije u mogućnosti da komentariše detalje Anovog slučaja.

Ali Anov advokat, kao i grupa severnokorejskih stručnjaka koji su ponudili dodatna svedočenja, tvrde da se suočava sa rizikom od smrti ako bude izručen.

"Pretnja životu gospodina Ana je stvarna", napisao je u ponedjeljak Anov advokat Naun Rim, napominjući da postoje "nesporni dokazi" da "sjevernokorejski operativci u Španiji" žele da ga "izvrše atentat".

"An bi mogao biti otet, odveden u Severnu Koreju, opsežno mučen, a zatim javno pogubljen", rekao je Sung-Jun Li, profesor korejskih studija na Univerzitetu Tufts, u intervjuu 25. maja.

Sindi Varmbier, majka pokojnog Ota Varmbiera koji je zadobio smrtne povrede dok je bio u pritvoru Severne Koreje od 2016. do 2017. godine, rekla je američkom saveznom sudu da "znam da će sada ubiti Kristofera Ana".

Li je u utorak za NK Nevs rekao da je svoju analizu zasnovao na onome što je FBI rekao sudu okružujući pretnju koju Severna Koreja predstavlja Anovom životu, kao i nekoliko istorijskih presedana. Porodica Varmbier u međuvremenu nije odgovorila na zahtev NK Njuz za komentar.

Li of Tufts rekao je da je Anhovo prethodno učešće u Fri Joseon-u, aktivističkoj grupi protiv DPRK-a, značilo da "Severna Koreja ima podsticaj da Kris An učini tako jezivim javnim slučajem".

I iako je Li priznao da bi to značilo da se An suočava sa potencijalnim rizicima od atentata čak i u Sjedinjenim Državama, bilo koja naredna vladina istraga "bila bi iscrpna i politička posledica štetna za interese DLRK" - za razliku od atentata u Maleziji ili godina otmice Severne Koreje od Japan.

Kao što je Lee predložio, Severna Koreja je još 2017. pokazala da mogu da postignu ciljeve van njenih granica. Tog februara, severnokorejski agenti organizovali su atentat na brata Kim Džong-una, Kim Jong Nam-a, ubivši ga VKS nervnim agensom na međunarodnom aerodromu Kuala Lumpar.

Ali bivši diplomata rekao je za NK Njuz da Severna Koreja nije očekivala ozbiljne međunarodne reakcije koje su proistekle iz atentata 2017. godine i koje bi mogle poslužiti kao odvraćanje od sličnih poteza u budućnosti.

"Trenutno su u teškoj situaciji", rekao je bivši diplomata. "Oni bi se ustručavali da snose političku cenu još jednog atentata, posebno američkog državljanina."

An je trenutno u kućnom pritvoru u SAD-u. Može proći nekoliko nedelja ili meseci pre nego što se donese odluka nakon njegovog pojavljivanja na suđenju za ekstradiciju 24. maja.

Kurir.rs/NK News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track