NEŽELJENI SIMBOL NEDAVNE KOLONIJALNE PROŠLOSTI: Studenti sa Oksforda uklonili portret kraljice Elizabete i podelili Britaniju
Foto: AP/Chris Jackson

‘WOKE‘ KULTURA

NEŽELJENI SIMBOL NEDAVNE KOLONIJALNE PROŠLOSTI: Studenti sa Oksforda uklonili portret kraljice Elizabete i podelili Britaniju

Planeta -

Studenti Univerziteta Oksford, zagovornici takozvane "woke" kulture, izazvali su polemiku uklanjanjem slike kraljice Elizabete II sa zida zajedničke studentske prostorije navodeći da predstavlja neželjeni simbol "nedavne kolonijalne prošlosti", dok je ministar obrazovanja tu odluku nazvao "apsurdnom".

Izraz "woke" se koristi još od afroameričkih građanskih pokreta 60-ih i 70-ih, a danas se taj pojam posebno odnosi na svest o pitanjima koja se tiču ​​socijalne i rasne pravde pa je tako zamenio donedavni izraz "ratnika za socijalnu pravdu" (SJW).

Studentski odbor Zajedničke studentske prostorije (MCR) Koledža Magdalen, udruženja završne godine osnovnih studija, glasao je za skidanje portreta jer "za neke studente, prikazi monarha i britanske monarhije predstavljaju nedavnu kolonijalnu prošlost", preneo je Tajms.

Mnogi od studenata koji su glasali za uklanjanje portreta su međunarodni studenti.

Ministar obrazovanja Gevin Viliamson je tu odluku, koja je ponovo podstakla raspravu o kolonijalizmu i rasizmu u Ujedinjenoj Kraljevini, nazvao "apsurdnom".

Te rasprave se svako malo vode od protesta pokreta Crni životi su važni (Black Lives Matter - BLM) u SAD.

Elizabeta II, koja sledeće godine slavi 70 godina na vlasti, jeste "šefica države i simbolizuje ono najbolje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tokom svoje duge vladavine bez posustajanja radi na promovisanju britanskih vrednosti tolerancije, otvorenosti i poštovanja u svetu", napisao je Viliamson na Tviteru.

List Dejli Ekspres ozlojeđeno se osvrnuo na odluku studenata naslovom "Kako se usuđuju!".

Kraljica Elizabeta, 56005509
foto: EPA-EFE/BUCKINGHAM PALACE HANDOUT

Dnevni list Telegraf navodi da je kraljica najnovija u nizu žrtava "kulture odstranjivanja" (cancel culture).

Predsednik studentskog udruženja MCR Metju Kacman je kazao da je odluka donesena nakon zaključka da bi ta prostorija trebalo da bude za sve i da ima neutralno obeležje.

Predsednica Koledža Magdalen je rekla da ti studenti ne predstavljaju koledž osnovan pre više od 550 godina, ali da imaju pravo na "slobodu izražavanja i političku raspravu".

Ponekad, nastavila je "to predstavlja provociranje starije generacije i reklo bi se da to ovih dana nije teško".

Politički bloger konzervativne struje Pol Stains je na svojoj internet stranici napisao da bi "Staljin bio ponosan".

Barak Obama
foto: Youtube/The Late Show with Stephen Colbert

Krajem 2019. bivši američki predsednik Barak Obama održao je govor upozorenja o porastu "woke kulture" kao vrlo isključive i osuđujuće.

"Gledajući mlade ljude po društvenim mrežama, stekao sam utisak da je njihov način promene zapravo što više osuđivati druge ljude. Ako tvitujem ili stavljam oznaku o tome kako nešto nisi uradio dobro ili si koristio pogrešnu imenicu, onda mogu da sednem i da se osećam odlično jer mogu da kažem: "čoveče, vidiš li kako sam bio "woke"? Prozvao sam te! Ali to je dosta. Ako ćete bacati kamenje, verovatno nećete dogurati daleko", rekao je tada Obama.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track