IMA IH SVEGA NEKOLIKO NA SVETU: Pozlaćeni novčić prodat za 18,8 miliona dolara!
Foto: EPA

REDAK PRIMERAK

IMA IH SVEGA NEKOLIKO NA SVETU: Pozlaćeni novčić prodat za 18,8 miliona dolara!

Planeta -

Redak novčić nazvan "Dvostruki orao" (Double eagle), dragocen među kolekcionarima, prodat je za neverovatnih 18,87 miliona dolara!

Aukcija je održana u "Sotbiju" u Njujorku i na njoj je postavljen novi svetski rekord u prodaji sličnih predmeta. Ovaj pozlaćeni novčić je iskovala američka kovnica novca 1933. godine i ostalo ih je svega nekoliko.

Napravljen je 1933. i imao je nominalnu vrednost od 20 dolara
Napravljen je 1933. i imao je nominalnu vrednost od 20 dolarafoto: EPA

Dosadašnji rekord kao najskuplji novčič na svetu držao je srebrni dolar "Flowing Hair" iz 1794. koji je 2013. godine prodat za tada fantastičnih deset miliona dolara. Novčić čija je nominalna vrednost bila 20 dolara napravio je američki vajar Ogastas Sent-Godens. S jedne strane ima ženu-simbol slobode, a s druge orla u letu. Nikada nije pušten u opticaj jer je tadašnji američki predsednik Frenklin Ruzvelt proglasio kraj konvertibilnosti američke valute u zlato. Posle toga SAD nikad nisu kovale zlatnike, osim u ograničenim kolekcionarskim serijama.

Na tržištu se ipak pojavilo nekoliko primeraka, pre nego što su ih zaplenile američke vlasti. Ovaj je bio u numizmatičkoj zborci egipatskog kralja Faruka. Kupio ga je jedan britanski kolekcionar koji ga je preprodao dosadašnjem vlasniku Stjuartu Vajcmanu, dizajneru obuće za 7,9 miliona dolara.

Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track