DILERI KRENULI U MODERNIZACIJU: Šok izveštaj Evropske agencije za narkotike, prava droga se sada diluje u virtuelnom svetu! VIDEO
Foto: Profiemdia

DILERI KRENULI U MODERNIZACIJU: Šok izveštaj Evropske agencije za narkotike, prava droga se sada diluje u virtuelnom svetu! VIDEO

Planeta -

Kao i supermarketi, restorani i dobavljači hleba od kiselog testa, ilegalna trgovina drogom postala je digitalna kako bi opslužila svoje kupce tokom zaključavanja i mogla bi da ostane takva i kada se završi pandemija kovid-19, saopštila je danas Evropska agencija za narkotike.

Pandemija gura kriminalce koji se bave narkoticima da deluju onlajn, stvarajući od toga trend, izjavila je evropska komesaraka za unutrašnje poslove Ilva Johanson tokom onlajn predstavljanja izveštaja o narkoticima za 2021. godinu koju je sastavila agencija EMCDDA sa sedištem u Lisabonu, preneo je Rojters.

Dileri droge prelaze sa ulice na društvene mreže, primaju porudžbine putem šifrovanih poruka i šalju narkotike kupcima preko službe dostave, navedeno je u izveštaju.

Pandemija je iznudila promene na svim nivoima trgovine narkoticima, od trgovine na veliko i krijumčara do dilera u komšiluku.

Sa zatvaranjem granica, krijumčari se više oslanjaju na brodske kontejnere, a manje na kurire, navodi se u izveštaju Podaci pokazuju da ne opada količine kokaina koji je na raspolaganju, ali je primetan porast broja ljudi koji uzgajaju kanabis kod kuće.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track