Najnovije vesti

NJIMA JE RUSIJA SVAKAKO MAJKA: 500 najbogatijih ima više novca nego svih ostalih 114 miliona VIDEO
Foto: Shutterstock/esfera, Shutterstock/zendograph

statistika

NJIMA JE RUSIJA SVAKAKO MAJKA: 500 najbogatijih ima više novca nego svih ostalih 114 miliona VIDEO

Planeta

Oko 500 super bogatih Rusa kontroliše više bogatstva od najsiromašnijih 99,8 odsto Rusa, tvrdi se u novom izveštaju o nejednakosti.

Bostonska konsultantska grupa (BCG) otkrila je da je ruska finansijska elita - otprilike 500 pojedinaca čija je neto vrednost veća od 100 miliona dolara - kontrolisala 40 odsto celokupnog bogatstva domaćinstva u zemlji.

To je bilo tri puta više od globalnog proseka, gde neto vrednost super bogatih čini kombinovano 13 odsto ukupnog bogatstva.

Nalazi su se zasnivali na finansijskim podacima i podacima o domaćinstvima koje su objavili ruska Centralna banka i federalna služba za statistiku Rosstat-a.

Izveštaj je poslednji koji prikazuje kako je pandemija pogoršala dugogodišnje probleme Rusije sa nejednakošću, jer su se raspoloživi prihodi ruskih domaćinstava smanjili na najniži nivo u poslednjih deset godina, dok su naglo rastuće cene nekretnina i narasle berze odneli bogatstvo onima koji imaju finansijska imovina do novih visina.

Izveštaj Forbesa ranije je otkrio da je bogatstvo ruskih milijardera poraslo za 45 odsto tokom pandemije, dok je Fajnenšel Tajms izvestio da bogatstvo najbogatijih građana Rusije čini veći udeo u BDP-u zemlje nego u bilo kojoj drugoj velikoj ekonomiji.

Sa ukupnih 640 milijardi dolara, BCG je otkrio da je bogatstvo najbogatijih 500, koji čine manje od 0,001 odsto ruskog stanovništva, veće od bogatstva najsiromašnijih 114,2 miliona ili 99,8% odrasle populacije.

Realni raspoloživi prihodi - usko praćeni pokazatelj životnog standarda - opali su za 3,6 odsto tokom 2020. godine, pošto je pandemija zabeležila privremeni skok nezaposlenosti i smanjenja plata za milione u celoj ekonomiji.

Kurir.rs/Moscow Times

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track