HAOS U TUNISU: Policija premlatila mladića, izbili protesti i sad je krenula opšta tuča demonstranata i policije
Foto: EPA/MOHAMED MESSARA

policijska brutalnost

HAOS U TUNISU: Policija premlatila mladića, izbili protesti i sad je krenula opšta tuča demonstranata i policije

Planeta -

Nasilni protesti ponovno su izbili na ulicama glavnog grada Tunisa u subotu uveče, povećavši pritisak na vladu premijera Hišama Mašišija da suzbije policijsko nasilje.

Sukobi su se dogodili u tuniskom naselju Sežumi, a usledili su nakon protesta održanih ranije tokom dana kada su demonstranti bacali stolice i kamenje na policiju, koja je uzvratila šutiranjem i udaranjem palicama.

Objava snimka policijskog skidanja i premlaćivanja mladića ove sedmice izazvala je bes u zemlji i sumnju da će reforma policije najavljena posle revolucije 2011. biti završena.

Policajci koji su bili umešani u incident su uhapšeni a premijer je rekao da je bio šokiran neprihvatljivim ponašanjem policije.

Tunis, protesti
foto: EPA/MOHAMED MESSARA

Protesti su izbili ranije ove nedelje nakon što je muškarac koga je policija uhapsila zbog sumnje da je trgovao drogom umro u pritvoru. Porodica tvrdi da su ga pretukli do smrti, što je optužba koju ministarstvo unutrašnjih poslova odbacuje.

Aktivisti za ljudska prava kažu da policijsko nasilje preti podrivanju demokratskih promena koje su se dogodile nakon svrgavanja represivnog režima predsednika Zine El Abidine Ben Alija pre deset godina.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track