Najnovije vesti

ČUVENA BRANA SKORO PA PRESUŠILA: Milioni Amerikanaca na mukama, jedan guverner pozvao da se mole za kišu! VIDEO
Foto: Bridget BENNETT / AFP / Profimedia

rekordno nizak vodostaj

ČUVENA BRANA SKORO PA PRESUŠILA: Milioni Amerikanaca na mukama, jedan guverner pozvao da se mole za kišu! VIDEO

Planeta

Nivo vode u jezero Mid, nastalom gradnjom brane Huver, koje snabdeva oko 25 miliona ljudi, rekordno je nizak zbog velikih suša.

Jezero Mid, koje opslužuje Los Anđeles, San Dijego, Feniks, Takson i Las Vegas, zabeležilo je veoma nizak vodostaj od oko 300 metara iznad nivoa mora, što je potuklo prethodni rekord iz 2016. godine.

Od 2000. godine nivo vode je opao za najmanje 40 metara.

Suša koja je pogodila jezero Mid, uticala je na Kaliforniju, pacifički severozapad, Nevadu, Oregon i Jutu, ali i južnije američke države poput Arizone i Novog Meksika.

suša, jezero Mid, 0615449453
foto: Ethan Miller / Getty images / Profimedia

Mid se inaće nalazi na glavnom toku reke Kolorado, duž granice Arizona-Nevada, a stvoreno je formiranjem brane Huver, koja obezbeđuje električnu energiju za stanovnike Arizone, Kalifornije i Nevade.

Zvaničnici kažu da vodostaji nisu bili toliko niski od 30-ih godina prošlog veka, kada je brana izgrađena, a strahuje se da će biti još gore jer se najavljuje veoma toplo i suvo leto. Jezero je trenutno na 36 odsto svog kapaciteta. U normalnim okolnostima, proizvodi se struja za 8 miliona ljudi, ali nedostatak vode će usporiti proizvodnju električne energije.

brana Huver, brana, 0615357994
foto: David Becker / Zuma Press / Profimedia

Farmeri imaju problema sa usevima, Nevada je uvela restrikcije tako da građani ne mogu da zalivaju bašte i travnjake, a guverner Jute Spenser Koks je pozvao sunarodnike da se mole za kišu.

Las Vegas je inače prvi grad u SAD koji je zbranio "nepotrebne zelene površine", oko ulica, poslovnih zgrada i sličnih krajeva kako se ne bi održavale i kako bi se tako čuvala voda.

Farmer iz Severne Dakote, Devin Džejkobson, kaže da nikada nije video ovakvu sušu.

Ne isključuje se čak i prekid u isporukama određene robe, a guverner Kalifornije Gevin Njusom je proglasio vanrednu situaciju u 41 od 58 okruga.

Vatrogasci su zabrinuti da bi pred njima mogla da se nađe sezona puna požara. 10.000 požara je bilo zabeleženo samo prošle sezone.

Inače, brana Huver je građena od 1931. go 1936. tokom Velike depresije, a u gradnji su učestvovale hiljade radnika, dok je najmanje stotinu izgubilo život.

Kurir.rs/Metro.co.uk

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja