BAJDEN ČESTITAO BENETU: Izrael nema boljeg prijatelja od Sjedinjenih Država!
Foto: EPA/ ABIR SULTAN

nastavak saradnje

BAJDEN ČESTITAO BENETU: Izrael nema boljeg prijatelja od Sjedinjenih Država!

Planeta -

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je novoizabranog premijera Izraela Naftali Beneta kako bi mu čestitao na formiranju izraelske vlade.

Bajden je rekao da su SAD i dalje predane izraelskoj sigurnosti i da će sarađivati sa novom izraelskom vladom koja je okončala eru premijera Benjamina Netanjahua.

U izjavi u kojoj nije spomenuo Netanjahua, Bajden je pozdravio novu izraelsku vladajuću koaliciju koju predvodi nacionalista Benet i potvrdio dobre američko-izraelske odnose.

"Radujem se saradnji s premijerom Benetom kako bi se osnažili svi aspekti bliskih i trajnih odnosa između dve nacije", rekao je Bajden. "Izrael nema boljeg prijatelja od Sjedinjenih Država".

"Sjedinjene Države i dalje su odlučne u svojoj podršci izraelskoj bezbednosti", rekao je Bajden.

"Moja administracija u potpunosti je predana saradnji sa novom izraelskom vladom u cilju promovisanja bezbednosti, stabilnosti i mira za Izraelce, Palestince i narode u široj regiji", dodao je on.

Američki ministar obrane Lojd Ostin i državni sekretar Entoni Blinken takođe su objavili saopštenja u kojima su pozdravili svoje kolege u novoj izraelskoj vladi.

Benet je zahvalio Bajdenu na podršci Izraelu tokom nedavne akcije u Gazi i istakao da smatra Bajdena "velikim prijateljem" izraelske države.

Bajden je Beneta pozvao oko dva sata nakon što je vlada položila zakletvu, prenosi Tajms of Izrael i ukazuje da se u saopštenju Bele kuće pominju i Iran i unapređenje mira sa Palestincima.

Benetova vlada potvrđena je u nedelju u izraelskom parlamentu tesnom većinom. Reč je koaliciji levičarskih, centrističkih, desničarskih i arapskih stranaka koja će verovatno biti krhka, ocenjuju analitičari.

Netanjahu, najdugovečniji izraelski lider, obećao je da će se ubrzo vratiti na vlast.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track