Najnovije vesti

SAD I RUSIJA GOMILAJU NUKLEARNO ORUŽJE NA GOTOVS: Uznemirujući izveštaj švedskog instituta o spremnosti dve velike sile za rat!
Foto: Profimedia

opasno

SAD I RUSIJA GOMILAJU NUKLEARNO ORUŽJE NA GOTOVS: Uznemirujući izveštaj švedskog instituta o spremnosti dve velike sile za rat!

Planeta

Prema novom godišnjem izveštaju istraživačkog instituta sa sedištem u Stokholmu, početkom 2021. godine u svetu je bilo 13.080 nuklearnih oružja - 320 manje nego prethodne godine i manje od petine onoga što su nuklearne sile imale tokom hladnog rata sredinom -1980-ih, piše DW.

Međutim, mirovni istraživači zabrinjava broj nuklearnih bojevih glava postavljenih na rakete ili u aktivne baze. SIPRI smatra da je ovo nuklearno oružje spremno za upotrebu. Njegov broj porastao je sa 3.720 prošle godine na trenutno 3.825. Sjedinjene Države i Rusija povećale su arsenal ovog oružja za oko 50 komada u poređenju sa prethodnom godinom.

„Čini se da se ukupan broj bojevih glava u globalnim vojnim zalihama povećava“, rekao je Hans M. Kristensen, SIPRI-jev stručnjak za nuklearno razoružanje, kontrolu naoružanja i neširenje oružja. "Zabrinjavajući je znak da je silazni trend, koji karakteriše globalne nuklearne arsenale oružja od kraja Hladnog rata, zaustavljen."

Prema proračunima SIPRI instituta za istraživanje mira, Rusija (6255) i Sjedinjene Države (5550) zajedno poseduju preko 90 procenata svetskog nuklearnog oružja. Obe zemlje imaju opsežne i skupe programe zamene i modernizacije nuklearnih bojevih glava, raketnih bacača i nosača aviona. „Izgleda da se povećava značaj Rusije i Sjedinjenih Država nuklearnom oružju u svojim strategijama nacionalne bezbednosti“, rekao je Kristensen.

Izveštaj iz 2021. godine, koji je objavio SIPRI, beleži druge zabrinjavajuće trendove. Ne samo da SAD i Rusija nadograđuju svoj nuklearni arsenal, već i druge nuklearne sile takođe ulažu u svoju nuklearnu spremnost i planiraju, razvijaju ili raspoređuju dodatne sisteme naoružanja. To je sedam nuklearnih sila: Britanija, Francuska, Izrael, Kina, Pakistan, Indija i Severna Koreja.

Prema izveštaju Instituta SIPRI, Velika Britanija je takođe preokrenula politiku smanjenja nuklearnog arsenala i podigla planirani plafon nuklearnog oružja sa 180 na 260. Kina je usred velike modernizacije i proširenja svog nuklearnog arsenala, a Indija i Pakistan su takođe u procesu širenja svog nuklearnog oružja.nuklearni arsenali. Pored toga, uprkos svim međunarodnim apelima, Severna Koreja nastavlja da razvija svoj vojni nuklearni program.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track