OVO JE NOVA BAZA NATO ZA AVGANISTANSKE SNAGE? Mala zemlja bogata naftom ima i zvaničnu kancelariju talibana VIDEO
Foto: Profimedia

džoker

OVO JE NOVA BAZA NATO ZA AVGANISTANSKE SNAGE? Mala zemlja bogata naftom ima i zvaničnu kancelariju talibana VIDEO

Planeta -

Bezbednosni zvaničnici pod komandom NATO-a obratili su se Kataru kako bi obezbedili bazu koja se može koristiti za obuku avganistanskih specijalnih snaga kao deo strateške obaveze nakon povlačenja stranih snaga iz Avganistana, izjavila su tri visoka zapadna zvaničnika.

Posle dve decenije rata, snage iz 36 zemalja uključenih u NATO misiju odlučne podrške u Avganistanu treba da se povuku iz zemlje u koordinaciji sa povlačenjem američkih trupa do 11. septembra.

"Vodimo razgovore o bazi u Kataru za stvaranje ekskluzivnog poligona za starije pripadnike avganistanskih snaga", rekao je visoki zapadni zvaničnik bezbednosti u Kabulu.

Zvaničnik, čija je zemlja deo NATO saveza u Avganistanu, koji predvode SAD, zatražio je anonimnost jer nije bio ovlašćen da razgovara sa novinarima.

Sastavni deo Odlučne podrške bio je obuka i opremanje avganistanskih snaga bezbednosti koje se bore protiv islamističkih talibana, koji su svrgnuti sa vlasti 2001. godine i od tada vode pobunu.

"Dali smo ponudu, ali vlasti u Kataru moraju da odluče da li im je ugodno sa NATO-om koji koristi njihovu teritoriju kao poligon", rekao je drugi bezbednosni izvor sa sedištem u Vašingtonu.

Treći izvor, diplomata sa sedištem u Kabulu, rekao je da se razgovara o dovođenju "pripadnika avganistanskih specijalnih snaga u Katar na oko četiri do šest nedelja rigorozne obuke".

Katarska vlada i NATO-ov ured za komunikacije nisu odgovorili na pitanja o predlogu da se država zaliva koristi kao baza za obuku avganistanskih snaga. Avganistanska vlada takođe nije odgovorila na zahtev za komentar.

Oko 7.000 ne-američkih snaga, uglavnom iz zemalja NATO-a, ali i iz Australije, Novog Zelanda i Gruzije, premašuje 2.500 američkih vojnika koji su ostali u Avganistanu.

Konačni izlazak stranih snaga dolazi usred nagle borbe između talibanskih boraca i avganistanskih snaga u nekoliko provincija.

Strahovi da bi talibani mogli da pregaze slabe bezbednosne snage Avganistana, koje su se u velikoj meri oslanjale na NATO-ovu podršku, obaveštajne podatke i logistiku - posebno američku vazdušnu podršku - pojačane su poslednjih nedelja jer su militanti pokrenuli velike ofanzive, zauzevši okruge i pregazivši vojne baze .

Ranije ovog meseca, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da alijansa "istražuje kako možemo da pružimo obuku za avganistanske snage bezbednosti, posebno za snage specijalnih operacija".

Katar, energetski bogata zalivska država, dom je talibanske političke kancelarije od 2013. Poslednjih godina ovo je jedino poznato mesto gde su ovlašćeni predstavnici tvrde pobunjeničke grupe razgovarali sa američkim zvaničnicima, predstavnicima NATO-a, međunarodne zajednice grupe za zaštitu prava i zvaničnici avganistanske vlade.

Dva izvora su rekla da su Sjedinjene Države, Britanija i Turska među zemljama NATO-a spremnim da pošalju snage za obuku Avganistanaca u Katar.

Glasnogovornik talibana rekao je da grupa nije bila upoznata sa planom NATO-a za obuku avganistanskih snaga u Kataru.

"U slučaju avganistanskih vojnika koji se vojno obučavaju u inostranstvu ... Ako se uspostavi mir, možda bi dobro obučeni trebalo da budu angažovani da služe Avganistanu, ali ako dođu i bore se protiv nas i njihove nacije, onda to naravno neće biti imamo poverenja u nas ", rekao je Zabihulah Mudžahid, portparol talibana.

Kurir.rs/todayonline

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track