SVI SUSRETI RUSKIH I AMERIČKIH PREDSEDNIKA Od Ruzvelta i Staljina, Gorbačova i Buša preko Klintona i Jeljcina do Putina i Bajdena
Foto: Profimedia

Susret lidera supersila

SVI SUSRETI RUSKIH I AMERIČKIH PREDSEDNIKA Od Ruzvelta i Staljina, Gorbačova i Buša preko Klintona i Jeljcina do Putina i Bajdena

Planeta -

Predsednici Sovjetskog Saveza, odnosno Rusije, i Sjedinjenih Američkih Država, do sada su se u istoriji dosta puta sretali - ponekada kao saveznici, ponekad kao suparnici, a ono što je zajedničko za sve te susrete je da ih je svet iščekivao sa velikim interesovanjem.

Staljin-Teodor Ruzvelt na Jalti

Jedan od prvih, istorijski važnih susreta, bio je onaj između Josifa Staljina i Teodora Ruzvelta 4. februara 1945. godine na Jalti, u tadašnjem Sovjetskom savezu, kada su se dogovarali o posleratnim planovima za Evropu i kako da se ona reorganizuje nakon pada nacističke Nemačke.

Danas, mnogi istoričari smatraju da je "pobednik" tog susreta na Jalti bio Staljin, budući da je istočna Evropa uskoro pala u "sovjetsku orbitu", a Ruzvelt i britanski premijer Vinston Čerčil nisu dobili značajne ustupke prema Poljskoj, koju su zauzele pretežno sovjetske trupe, piše CNN.

susreti predsednika
foto: Profimedia

Dvajt Ajzenhauer - Nikita Hruščov 1959.

Sovjetski vođa Nikita Hruščov je na Ajzenhauerov poziv 1959. godine posjetio SAD. Uzvratna Ajzenhauerova poseta Moskvi je, otkazana zbog afere sa špijunskim avionom U-2.

Breženjev-Nikson 1972

Skoro 30 godina kasnije, 1972. godine sovjetski lider Leonid Brežnjev i američki predsednik Ričard Nikson sastali su se u Moskvi, gde su potpisali sporazum o kontroli naoružanja, a godinu dana kasnije sastali su se u Vašingtonu, gde su potpisali nekoliko sporazuma.

susreti predsednika
foto: Profimedia

Karter-Breženjev 1979

U eri "Hladnog rata" koji je ušao i u 80-te godine 20. veka, došlo je do susreta američkog i ruskog poredsednika, Džimija Kartera i Leonida Brežnjeva, u Beču 1979. godine, ali se on nije završio sa mnogo uspeha.

Regan -Gorbačov 1985

Šest godina kasnije Ronald Regan i novi sovjetski lider Mihail Gorbačov sastali su se krajem 1985. godine u Ženevi i to je prvi susret za koji su analitičari ocenili da su odnosi dvojice predsednika bili srdačniji nego ranije.

Na kraju tog susreta izdato je zajedničko saopštenje koje je poslužilo za okončanje "Hladnog rata".

Džordž W. Buš - Gorbačov 1988

Tri godine kasnije sastali su se Gorbačov, Regan i novoizabrani američki predsednik Džordž W. Buš u Njujorku krajem 1988. godine, a Buš će ostati upamćen u istoriji kao predsednik za vreme čijeg mandata je prekinuta era "Hladnog rata".

susreti predsednika
foto: Profimedia

Boris Jeljcin - Bil Klinton 1994

Naredni predsednik Bil Klinton sastao se sa Jeljcinom nekoliko puta tokom svog mandata, a jedan od prvih susreta desio se 1994. godine, u Vašingtonu. Predsednici Rusije i SAD, Boris Jeljcin i Bil Klinton, tom prilikom potpisan je sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja oružja za dve trećine, poznat kao START 2.

Prema pisanju medija, njega je obeležio incident prilikom koga je Jeljcin pronađen u alkoholisanom stanju na aveniji Pensilvanija u donjem vešu kako traži picu, prenosi porat Histori.

Kada su kasnije pitali Klintona da kaže kako se ta situacija završila, on je samo kratko kazao: "Dobio je svoju picu".

Klinton-Putin 1999

Prvi susret Klintona i novog ruskog predsednika Vladimira Putina dogodio se 1999. godine na okupljanju Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, nekoliko meseci pre nego što će Putin naslediti Jeljcina na mestu predsednika i nešto više od godinu dana pre kraja predsedničkog mandata Klintona, a prvi zvaničan susret organizovan je godinu dana kasnije u njujorškom hotelu "Valdorf astorija".

Džordž Buš mlađi - Putin

Džordž Buš mlađi na početku svog mandata 16. juna 2001 na Brdu kod Kranja susreo se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom prvi put. Mediji prenose da je Džordž Buš mlađi pokušavao da šarmira Putina koga je ugostio na svom imanju u Teksasu, ali je taj odnos zahladio 2008. godine posle ruske invazije na susednu Gruziju 2008. godine.

susreti predsednika
foto: Profimedia

Medvedev- Barak Obama 2010

Susret ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva i američkog Baraka Obame dogodio se 2010. godine, a glavna fotografija u medijima bila je kako dvojica predsednika jedu hamburgere i puju koka-kolu u Arlingtonu u Virdžiniji.

Obama-Putin

Šest godina kasnije Obama se sastao sa novim-starim predsednikom Vladimirom Putinom u septembru u okviru samita G20 u Kini.

Tramp- Putin 2016. do 2020

Donald Tramp, američki predsednik od 2016. do 2020. sreo se sa Putinom pet puta tokom svog mandata, a ono što je obeležilo te susrete su neskrivene simpatije koje je američki predsednik pokazivao prema ruskom lideru.

Novi sastanak ruskog i američkog predsednika, Putina i Džoa Bajdena, dogodiće se sutra u Ženevi, u 13 sati, posle čega će oba predsednika imati odvojene konferencije za novinare.

Kurir.rs/Tanjug/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track