AMERIKANCI POSLE AVGANISTANA NAPUŠTAJU I BLISKI ISTOK?! Povlače se raketni sistemi PATRIOT i THAAD kao i borbeni avioni!
Foto: EPA

kraj zalivske avanture

AMERIKANCI POSLE AVGANISTANA NAPUŠTAJU I BLISKI ISTOK?! Povlače se raketni sistemi PATRIOT i THAAD kao i borbeni avioni!

Planeta -

Administracija aktuelnog američko predsednika Džo bajdena posle iznenadne odluke da sve američke vojnike povuče iz Avganistana, krenula je i u redukciju snaga na Bliskom Istoku, a kako pouše Vol Strit Džurnal put amerike prvi će krenuti raketaši, jer se samnjuje broj posada i protivraketnih sistema tipa "Patriot PC-3".

Administracija je navela da budući fokus oružanih snaga biće izazovi Kine i Rusije, a ne Bliski istok koji se prepušta regionalnim činiocima na tom prostoru.

Zapravo nagla redukcija vojske i raketnih sistema počela je posle 2. juna kada je američki sekretar za odbranu Loid Ostin obavestio saudijskog prestolonaslednika Mohamada bin Salmana o povlačenju snaga.

Prema podacima Vol Strit Džurnal iz Iraka u koji je raketni sistem Patriot poslat januara 2020 kada je Iran u znak odmazde zbog smrti Kasema Sulejmanija napao balističkim raketama bazu Al Asad na zapadu Iraka, iz Kuvajta, Jordana i Saudijske Arabije povučeno je osam baterija protivraketnog sistema "Patriot PC -3", kao i jedna baterija sistema THAAD koji odlazi iz Saudijske Arabije u koju je baterija ovog protivraketnog sistema poslata 2019. godine posle napada dronova samoubica jemenskih Huta na naftna postrojenja.

Saudijska Arabija, Patriot
foto: Screenshot

U prekomponovanje snaga uključene su i posade ovih raketnih sistema, ali i eksadrile lovačke avijacije.

Ovaj mediji podseća da povlačenje dolazi u trenutku kada iz Avganistana se povlači komoletan američki kontingent. Inače Amerika je još prošle godine broj vojnika u Iraku smanjila za 2.500, a bezbednost zemlje predata kompletno u ruke iračkih snaga bezbednosti.

Inače povlačenje snaga se pravda i analizom Pentagona prema kome je rizik od eskalacije neprijateljstva između SAD i Irana znatno smanjen jer su utoku pregovori administracije Džona Bajdena sa iranskom delegacijom oko povratka u nuklearni sporazum koji je donet 2015. godine.

PAC-3 Patriot

Na iskustvima rata protiv Iraka, SAD su se odlučile da modifikuju postojeće PVO sisteme, posebno raketni sistem Patriot (Raytheon MIM-104 Patriot PAC-1/2/3), koji se osim u medijskom izveštavanju nije baš proslavio u obaranju Sadamovih modifikovanih skadova. Zbog toga je pokrenut razvoj modifikovane verzije sa oznakom PAC 3 ( Patriot Advanced Capability 3), koje su jednice kopnene vojske armije SAD počele postepeno uvoditi u operativnu upotrebu 2002.godine. U borbenim uslovima patriot PAC 3 proveren je odinu dana kasnije u Drugom ratu protiv Iraka 2003. U daljem poboljšavanju sistema stručnjaci su posebnu pažnju posvetili modernizaciji postojećerg radarskog sistema i razvoju nove rakete koja u sistemu PAC-3 primarno namenjena uništavanju balističkih raketa sa dometom do 1.000 km.

Osnovna formacija koja ima u upotrebi raketni sistem Patriot PAC- 3 je baterija. Pored lansera M901 sa raketama PAC-3 ( dužina 5,2 m, širina trupa 0,26m, , razorno-rasprskavajuća bojna glava sa masom oko 73 kg, blizinskim upaljačenm, lansirana masa 315 kg u transportnim sanducima. Baterija opremljena sa baterijskom stanicom AN/MSQ-104 za vođenje rakete, modifikovanim višenamenskim radarskim sistemom AN/MSQ-53 dometa 170 km, komunikacijskim sistemima, generatorima električne energije potrebne za delovanje sistema. Sva oprema je klimatizovana i u standardnim sanducima koji su namešteni na vozila i prikolice. Baterija može istovremeno da dejstvuje na 8 ciljeva, rakete PAC -3 prema njima vode najpre inercijalno sa mogućnošću korekture, a u konačnoj fazi dolaze u sistem aktivnog laserskog samonavođenja, cilj presreću sa neposrednim pogotkom. Efikasnost raketa PAC-3 u presretanju balističkih raketa po visini je 15 km, a po daljini 20 km.

Poslednje unapređenje PAC-3 variajante, uključuje modifikaciju MPQ-65 radara i Lockheed Martin ERINT (Extended Range Interceptor) rakete. Ovaj amarički ERINT sistem, upoređuju sa analognim ruskim raketama iz 9M96 serije (koje će biti obrađene kasnije).

THAAD

Predstavlja sasvim novo oružje mobilne protivraketne odbrane THAAD (Theater High Altitutde Air Defense) namenjen obezbeđivanju PVO odbrane vojišta. Razvoj ovog sistema je u fazi završetka. Slično kao i kod patriota aketni sistem THAAD osnovna formacija je baterija. Sistem raspolaže sa devet lansera M1075 [Oshkosh Truck Corporation Heavy Expanded Mobility Tactical Truck with Load Handling System (HEMTT-LHS)]u kome se nalazi raketa dužine 6,17m, širine trupa 0,34 m i lnsirne mase 600 kg. Pored lansera sistem poseduje i višenamenski baterijski radarski sistem THAAD GBR (Raytheon Systems AN/TPY-2 X-band Ground-Based Radar) dometa 1.000 km sistem borbenog upravljanja BMC4I ( Battle Menagment Command, Conntrol, Comunication, Computer Iteligence), taktičku operativnu stanicu, stanicu za nadzor i kontrolu raketa, dodatne rakete u transportnim kontejnerima i generatore električne energije potrebene za rad sistema. Sva oprema je postavljena u kimatizovanim i standardnim boksovima na vozilima i prikolicama.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track