SAUDIJCI KOJI SU UBILI KAŠOGIJA OBUČENI U AMERICI! Sve odobrio Stejt department
Foto: EPA

nova saznanja

SAUDIJCI KOJI SU UBILI KAŠOGIJA OBUČENI U AMERICI! Sve odobrio Stejt department

Planeta -

Četvorica Saudijaca koja su učestvovala u ubistvu novinara Vašington posta Džamala Kašogija 2018. godine u Istanbulu, prošla su godinu dana ranije obuku u SAD godine na osnovu ugovora koji je odobrio Stejt department.

Obuku je održala grupacija "Tier 1", u vlasništvu privatne kompanije "Cerberus Capital Management", a osmišljena je u cilju zaštite saudijskih lidera, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj Njujork tajmsa.

U odgovoru na izveštaj portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da prema zakonu to ministarstvo ne može da komentariše licencirane odbrambene aktivnosti koje su navedene, a da je u američkoj politici prema Saudijskoj Arabiji akcenat na vladavini zakona i poštovanju ljudskih prava.

Kašogija, koji je za Vašington post pisao kritičke kolumne o saudijskom prestolonasledniku Muhamedu bin Salmanu, tim operativaca povezanih s princom ubio je i njegovo telo raskomadao u konzulatu kraljevine u Istanbulu u oktobru 2018.

Izveštaj američke obaveštajne službe iz februara navodi da je saudijski prestolonaslednik odobrio operaciju hapšenja ili ubijanja novinara.

Prema pisanju Njujork tajmsa, direktor "Cerberusa" Luis Bremer potvrdio je prošle godine ulogu svoje kompanije u obuci četvorice članova tima za ubistvo Kašogija, ali je naveo da su Stejt department i druge vladine agencije odgovorne za proveru stranih snaga koje se obučavaju na američkom tlu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track