TOLIKO O SLOBODI GOVORA: SAD zaplenile sajtove iranskih medija, optužuju ih za širenje dezinformacija; Iran: To nije konstruktivno
Foto: Profimedia

pravna akcija

TOLIKO O SLOBODI GOVORA: SAD zaplenile sajtove iranskih medija, optužuju ih za širenje dezinformacija; Iran: To nije konstruktivno

Planeta -

Američke vlasti zaplenile su čitav niz sajtova iranskih državnih medija koje optužuju za širenje "dezinformacija", rekao je neimenovani zvaničnik SAD. Strahuje se da će ovaj potez Sjedinjenih Država i napad na medije dodatno zategnuti već vrlo zategnute odnose dve zemlje.

Zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman jer odluka još uvek nije zvanično saopštena rekao je da su Sjedinjene Države oborile tridesetak sajtova koji su širili dezinformacije.

Sinoć se na većem broju sajtova pojavilo obaveštenje da ih je zaplenila vlada Sjedinjenih Država u okviru svoje akcije sprovođenja zakona i pravde.

Iranske novinske agencije prenele su da je američka vlada preuzela nekoliko iranskih medijskih sajtova i sajtova koji pripadaju grupama povezanim sa Iranom poput jemenskog Huti pokreta. Neki sajtovi su kasnije proradili.

Sajt Masirah televizije na arapskom jeziku, koju vode Hutiji, objavio je saopštenje: "Domen almasirah.net je zaplenila vlada Sjedinjenih Država u skladu sa nalogom o zapleni... i u okviru akcije Biroa za industriju i bezbednost, Kancelarije za izvoz i Federalnog istražnog biroa". Televizija je vrlo brzo pokrenula novi sajt koji je radio normalno.

Iranska Alalam televizija navela je na Telegram kanalu da su im američke vlasti zatvorile sajt. Slična obaveštenja su se pojavila i na sajtovima televizija Press TV i Lualua TV.

"U kako se čini koordinisanoj akciji, slična poruka pojavila se na vebsajtovima iranskih i regionalnih televizijskih mreža, da im je sajtove zaplenila američka vlada", naveo je Press TV, iranska televizija na engleskom jeziku, na Tviteru. Obaveštenja su se pojavila nekoliko dana nakon što je Ebrahim Raisi, žestoki kritičar Zapada, izabran za novog predsednika Irana i nakon što je dogovoren nastavak razgovora o Iranskom nuklearnom programu.

U reakciji na takav potez SAD, zvanični Teheran je naveo da to uopšte nije konstruktivno u svetlu pokušaja nastavka pregovora o kontroli iranskog nuklearnog arsenala.

"Koristimo sve međunarodne i legalne načine da osudimo ovaj pogrešan potez SAD. To nije konstruktivno kada su u toku pregovori oko iranskog nuklearnog pitanja", saopšteno je iz Teherana.

Ovo nije prvi put da su Sjedinjene Države zaplenile domene sajtova koje optužuju za širenje propagande.

U oktobru prošle godine, američki tužioci zaplenili su veb domene koje je, kako su tvrdili, koristila Iranska revolucionarna garda za širenje političkih dezinformacija po svetu.

Američko ministarstvo pravde je tada navelo da su preuzeli kontrolu nad 92 domena Revolucionarne garde koji se predstavljaju kao nezavisni mediji i traže mete u SAD, Evropi, po Bliskom istoku i jugoistočnoj Aziji.

Polu-nezavisna iranska novinska agencija YJC navela je noćas da potez SAD "pokazuje da su svi njihovi pozivi na slobodu govora laži".

Kurir.rs/K.P./Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track