KREMLJ POSLE ODLUKE EU: Žao nam je što neće biti dijaloga sa Rusijom, Putin zainteresovan za radni odnos sa Briselom
Foto: Profimedia

samit eu-rusija

KREMLJ POSLE ODLUKE EU: Žao nam je što neće biti dijaloga sa Rusijom, Putin zainteresovan za radni odnos sa Briselom

Planeta -

Kremlj je danas saopštio da je "sa žaljenjem" primio vest da Evropska unija odbacuje francusko-nemačku ideju o ponovnom pokretanju dijaloga sa Rusijom na samitu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Predsednik Putin ostaje generalno za uspostavljanje radnih odnosa izmedju Moskve i Brisela", rekao je portparol ruskog predsedništva Dmitrij Peskov.

Evropska unija odbacila je mogućnost samita sa ruskim predsednikom jer se za to nisu stekli uslovi, izjavili su noćas evropski lideri posle sastanka u Briselu.

Francuska i Nemačka su se zauzele za obnovu dijaloga sa Rusijom, ali je predlog o njegovom nastavku na najvišem nivou podelio evropske čelnike.

U zaključcima sa samita se navodi da će se dijalog voditi "u oblastima od interesa za EU", a evropski lideri će razmotriti "formate i uslove ovog dijaloga sa Rusijom.

Čelnici EU-a su pozvali Rusiju da pokaže "konstruktivniju saradnju" i "prestane da deluje protiv EU-a i zemalja u svom susedstvu".

Ujedno su izrazili "spremnost da odlučno i koordinisano odgovore na svaki zlonameran, nezakonit i remetilački korak Rusije, koristeći se svim raspoloživim sredstvima".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track