AKO PLANIRATE DA DIVLJATE OBUČENI KAO PENIS, NISTE DOBRODOŠLI: Amsterdam ove godine ima brutalnu poruku za turiste
Foto: Profimedia

grad seksa , droge i kulture

AKO PLANIRATE DA DIVLJATE OBUČENI KAO PENIS, NISTE DOBRODOŠLI: Amsterdam ove godine ima brutalnu poruku za turiste

Planeta -

Dobro poznata tolerancija Amsterdama na seks i rekreativne droge godinama je privlačila ljude iz delog sveta u ovaj grad kanala i biciklističkih staza.

Pandemija koronavirusa ispraznila je glavni grad Holandije i mnogo lokalci su shvatili da je odsustvo bučnih, pijanih i ošamućenih turista milina. Oduševljeni mirom i praznim istorijskim jezgrom grada, stanovnici su ponovo počeli da "osvajaju" delove grada koje su godinama izbegavali. I sada više nisu sigurni da žele da ih vrate nazad turistima.

"Amsterdamu su potrebni turisti, bez njih naši predivni muzeji i restorani ne bi preživeli. Ali dobra stvar kod pandemije je bila ta što nisu mogli da dođu. Nije više bilo velikih grupa kako povraćaju u kanale, pijani i drogirani. Naš grad nam se vratio i dopada nam se tako", kaže Nikola Teobald koji 30 godina živi u centru grada.

Amsterdam je godinama pre pandemije muku mučio sa turistima koji su se drali, bacali smeće i urinirali u javnosti. Sada, sa očekivanjem letnje najezde vakcinisanih turista, gradske vlasti su odlučne da se otresu reputacije grada zabave i pokrenule su kampanju pozivanja ljudi da posete kulturne znamenitosti grada istovremeno poručivši "nastrljivim i napornim" turistima da nisu dobrodošli.

"Ne želimo da se vratimo na situaciju pre pandemije sa ogromnim gužvama u kvartu crvenih fenjera i bučnim turistima koji su smetaju stanovnicima", saopštile su gradske vlasti.

"Posetioci koji poštuju Amsterdam i ljude u Amsterdamu su uvek bili dobrodošli. Posetioci koji tretiraju naše stanovnike i nasleđe bez poštovanja nisu. Poruka za njih je: ne dolazite u Amsterdam".

Cilj onlajn kampanje grada je da "stimuliše pristojno ponašanje". Drugim rečima, kaže Gerte Udo izvršni direktor promo agencije grada, "dobrodišli ste ali pijte unutra, koristite klozet i budite tihi".

Prva grupa turista za koje je kampanja pravljena su Britanci, stari 18 do 34 godine koji su ujedno i najglasniji i najnaporniji turisti, a uskoro se očekuju kampanje i reklame koje će targetirati i druge grupe posetilaca.

Oko 20 miliona stranih turista posetilo je Amsterdam 2019. a 70 posto je dolazilo iz susednih zemalja - Nemačke i Belgije ali i Velike Britanije.

Te iste godine, Britanci su bili "meta" druge kampanje pristojnog ponašanja koja je podrazumevala kazne od 140 evra za uriniranje u javnosti, remećenje reda i mira u centru grada i bacanje đubreta.

Lokalni poslanik Rob Hefland je u intervjuu za lokalne medije sažeo kampanju u nekoliko reči: "Ako vam je cilj da ovog leta posetite najlepši grad na svetu, dođite u Amsterdam. Ako planirate da pijete i divljate obučeni kao penis, potražite neko drugo mesto".

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja