Madona: Kazna za "Pusi rajot"  nehumana

Madona: Kazna za "Pusi rajot" nehumana

Planeta -
Protestujem zbog toga što su "Pusi rajot" osuđene na dve godine zatvora zbog nastupa od 40 sekundi u kome su iznele svoja politička mišljenja, navela je poznata pevačica

LOS ANĐELES - Pop zvezda Madona, koja je već podržala "Pusi rajot", pridružila se brojnim slavnim ličnostima u osudi dvogodišnje zatvorske kazne izrečene članicama ove ruske pank grupe zbog huliganskog ponašanja.

"Protestujem zbog toga što su "Pusi rajot" osuđene na dve godine zatvora zbog nastupa od 40 sekundi u kome su iznele svoja politička mišljenja", navela je poznata pevačica u saopštenju.

Madona, koja je podršku pankerkama dala odmah pošto su uhapšene, smatra da je presuda koja im je izrečena "prestroga i u suštini nehumana", javio je Rojters.

Tri pankerke ove grupe osuđene su u petak zbog huliganskog ponašanja, motivisanog rasnom mržnjom, jer su u februaru izvele "pank molitvu" u glavnoj moskovskoj crkvi, u kojoj su pozvale Devicu Mariju da Rusiju oslobodi predsednika Vladimira Putina.

Dvogodišnja kazna za muzičarke izazvala je čitav talas osuda izvan Rusije, ali ankete u samoj zemlji pokazuju da je malo ko na njihovoj strani.

Kritike su zbog ovog slučaja uputile vlade brojnih zemalja, a od slavnih ličnosti podršku ruskim panerkama pružili su rok-zvezda Brajan Adams, muzičari Sting i Pol Makartni i mnogi drugi.

I dok se oko slučaja članica "Pusi rajot" širom sveta diže velika prašina, pravo iznenađenje predstavlja činjenica da ceo opus ove pank grupe čini samo šest pesama i pet spotova.

Muzičarke su kao provokativne i nepristojne amaterke odbacili brojni kritičari i publika kako zbog loše produkcije, zasnovane na jednostavnim rifovima, tako i zbog pevanja, koje se sastoji od vrištanja, navodi AP.

Grupu čini najmanje 10 članica, a pošto uvek nastupaju sa fantomkama na glavi, poznat je identitet samo tri devojke koje su juče osuđene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track