BLINKEN: Situacija sa 10.000 zatvorenika iz ISLAMSKE DRŽAVE je neodrživa. Sve zemlje treba da prihvate svoje!
Foto: Profimedia

opasnost traje

BLINKEN: Situacija sa 10.000 zatvorenika iz ISLAMSKE DRŽAVE je neodrživa. Sve zemlje treba da prihvate svoje!

Planeta -

Američki državni sekretar Entoni Blinken podsetio je danas da je 10.000 boraca takozvane Islamske države (ID) i dalje u pritvoru u kampovima koje kontroliše kurdska frakcija Sirijske demokratske snage (SDF) i ocenio da je ova situacija "neodrživa".

Govoreći na otvaranju sastanka u Rimu o obnavljanju međunarodnih napora u borbi protiv islamističke organizacija, Blinken je rekao da je Vašington kontinuirano poziva sve države, uključujući i 78 zemalja članica koalicije protiv Islamske države, da vrate svoje građane koji su pristupili ID, prenosi Rojters.

"Ovakva situacija je jednostavno neodrživa i jednostavno ne može trajati u nedogled. Sjedinjene Države ponovo pozivaju sve zemlje čiju su građani pristupili ID, uključujući i svoje koalicione partnere, da vrate, rehabilituju i prema potrebi procesuiraju svoje građane", rekao je Blinken tokom uvodnog izlaganja.

Još jedan ključni element trajnog poraza Islamske države zahtevao je suočavanje sa pretnjama ID izvan Iraka i Sirije, u Africi, predočio je Blinken.

Militantne islamističke grupe povezane sa Al Kaidom i Islamskom državom su ojačale tokom poslednjih godina širom regiona Sahel u zapadnoj Africi uprkos razmeštanju hiljada pripadnika regionalnih, zapadnih i ne-americkih snaga.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia / Chris Huby

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track