VASKRSNUĆE: Vrsta miša za koju se verovalo da su je pre više od 150 godina istrebile mačke, pronađena u Australiji
Foto: Profimedia

KOLAPS POPULACIJE

VASKRSNUĆE: Vrsta miša za koju se verovalo da su je pre više od 150 godina istrebile mačke, pronađena u Australiji

Planeta -

Naučnici su na ostrvima kod obale zapadne Australije otkrili miša za koga su verovalo da je nestao pre više od 150 godina.

Stručnjaci poredili DNK uzorke osam izumrlih australijskih glodara i njihova 42 srodnika koji su i dalje živi kako bi proučili kako su lokalne vrste nestajale sa dolaskom Evropljana.

Rezultati studije pokazali su da je "izumrli" Guld miš identičan mišu Zaliva ajkula koji živi na mkalim ostrvima kod obale zapadne Australije.

"Vaskrsnuće ove vrste je dobra vest s obzirom na razočaravajuće visoku stopu izumiranja starosedelačkih vrsta", rekla je evolutivni biolog Emili Rojkroft sa australijskog Nacionalnog univerziteta.

Rojkroft kaže da lokalni miševi čine 41 procenat svih australijskih sisara koji su nestali sa evropskom kolonizacijom koja je krenula 1788.

"Uzbudljiva je pomisao da Guldov miš i dalje postoji ali je njegov nestanak sa kopna najbolji pokazatelj koliko brzo vrste nestaju. Govorimo o ogromnom kolapsu populacije".

Guldov miš (Pseudomys gouldii) bio je široko rasprostranjen po celoj Australiji pre dolaska Evropljana. Nazvan je po ženi engleskog orintologa Džona Gulda, Elizabet, i nestao je 1840ih. Pretpostavlja se da su mačke koje su kolonizatori doneli sa Starog kontinenta uticale na njegov nestanak.

Ova miš je vrlo društveno biće, živi u malim porodičnim grupama koje se danju kriju u gnezdu napravljenom od meke, suve trave koje svija u zemlji ispod žbunja.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track