ODBIJAM DA ODEM SINU NA GROB Mnoge majke ostale su bez dece tokom sukoba u Gazi, njihove bolne priče teraju suze na oči
Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

nesreća rata

ODBIJAM DA ODEM SINU NA GROB Mnoge majke ostale su bez dece tokom sukoba u Gazi, njihove bolne priče teraju suze na oči

Planeta -

Mnoge žene su izgubile decu ili su bile razdvojene od svojih beba, te nisu bile u mogućnosti da ih doje - sve su to posledice rata koji je buknuo u pojasu Gaze.

Mej al-Masri je u 9. mesecu trudnoće pripermala večeru kada su rakete u vazdušnom napadu na sverni deo Gaze ubile njenog jednogodišnjeg sina.

Masri je osetila eksploziju ali je bila nepovređena, istrčala je iz kuće i zatekla ranjenog muža i sina koji je bio sav u krvi.

Gaza, ruševine
foto: EPA / Mohammed Saber

Masri je rodila nekoliko nedelja kasnije zdravog dečaka, ali trauma od napada i tuga zbog gubitka sina ovoj 20-godišnjakinji otežavaju dojenje, piše Gardijan.

Majski sukobi između Palestina i Izraela u pojasu Gaze odnela je mnoge žrtve, poginulo je 256 Palestinaca i 13 Izraelaca. Jaser je jedan od 68 ubijene dece u Gazi, navode tamošnji zvaničnici.

Iako se ruševine i znakovi razaranja mogu videti na malom pojasu zemlje, skriveni uticaj rata i trauma, nadmašuju ono vidljivo.

-Trauma, stres i ekplozije doveli su do velikog broja pobačaja, kao i do većeg broja mrtvorođene dece, rekla je Helena Musle, koja radi u bolnici u severnom delu Gaze gde se Masri porodila.

Gaza
foto: AP / Khalil Hamra

-Rat stvara strah i depresiju koja utiče i na majčino i na detetovo zdravlje. Hormonski poremećaj može da dovede do toga da žene ne mogu da doje svoju decu, rekla je Musle.

Listajući u telefonu slike, Masri se zadržala na najdržoj, na njoj je Jaser koji sedi na podu i ima osmeh na licu.

Suze joj se slivaju niz obraze dok ona udara prsom po ekranu. Njena beba, Ahmad, odmara u njenom krilu uvijen u ćebe.

Izrael, Gaza, Palestina, Bliski istok, rat
foto: EPA/MOHAMMED SABER

-Odbijam da odem na njegov grob, obrisala sam sve fotografije eksplozije, ne mogu da ih gledam, rekla je Masri.

Masri se sa svojom majkom odselila, njena kuća je previše oštećena da bi u njoj moglo da se živi. Ona se porodila bez kontrakcija i nema mleka da doji Ahmada, koji je dobio ime po jednom od Masrinih ujaka koji je takođe ubijen u napadima na Gazu.

-Žene i deca su najviše pogođeni poslednjom eskalacijom sukoba u pojasu Gaze, rekla je Samanta Kasab iz humanitarne organizacije ''ActionAid'', koja radi sa ženama poput Masri.

-Čuli smo o novim majkama koje ne mogu da doje bebe i o deci koja mokre u krevet i ne mogu govore od straha, rekla je Kasab.

Tokjom 11 dana borbi, od 10. do 21. maja, 97 žena je rodilo decu u Al-Avda bolnici, a 31 se porodila na carski rez.

-Rađanje nije zasutavljeno tokom rata, naravno, ali porođaji pod jakim stresom mogu da prouzrokuju komplikacije, rekao je direktor bolnice dr Ahmed Ismail Mohana.

Visam Maher Mater (25) još uvek ne može da vidi svoju bebu, iako se porodila pre dve nedelje.

-Tokom rata, raketa je udarila pravo u našu kuću, polomila nam prozore i vrata, rekla je Mater, dodajući da se u tom trenutku onesvestila od stresa.

-Od tog momenta nisma više bila sposobna da se smirim, čak i kada je prestao rat. Nisam bila sigurna da će moja beba u stomaku da preživi, ispričala je ona.

Nakon komplikacija i porođaja putem carskog reza, njena beba je prebačena u dečiju bolnicu na intenzivnu negu na drugu stranu grada, jer mu pluća nisu dovoljno jaka da bi samostalno disao. Mater nastavlja svoj oporavak u bolnici, kilometrima udaljena od svoje bebe.

-Nisam u mogućnosti da ga vidim niti da ga nahranim. Čak ni ne znam kako mi je dete, rekla je ona.

Jedina potvrda da njegovog stanja je fotografija koju su joj poslale medicinske sestre koje se brinu o njemu. Ona ne skida pogled sa nje.

Iako postoji prekid vatre između Izraela i Hamasa, mnoge žene u bolnici al-Avda se plaše dalje eskalacije sukoba i nasilja i brinu za budućnost i bezbednost svoje dece.

-I sve i da hoću da odem odavde i da obezbedim svom detetu bolju budućnost, nemam gde da odem, rekla je Masri.

Kurir.rs/Č.N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track