ASANŽ U ZATVORU ČEKA 50.ROĐENDAN, A SVET TRAŽI NJEGOVO PUŠTANJE: Australijski poslanici zovu Bajdena da ga oslobodi!
Foto: AP / Kirsty Wigglesworth

osnivač vikiliksa

ASANŽ U ZATVORU ČEKA 50.ROĐENDAN, A SVET TRAŽI NJEGOVO PUŠTANJE: Australijski poslanici zovu Bajdena da ga oslobodi!

Planeta -

Osnivač Vikiliksa i napoznatiji svetski uzbunjivač Džulijan Asanž dočekaće svoj 50.rođendan u britanskom zatvoru Belmarš, a u svetu je sve veći broj političara koji pozivaju na njegovo oslobađanje.

Tako je 11 saveznih poslanika u pralamentuAustralije poslalo video poruku ameiričkom predsedniku Džozefu Bajdenu apelujući na njega da Vašington odustane od optužbi za špijunažu i da mu britanske vlasti dozvole povratak kući.

Među njima je i Piter Kalil koji je bio direktor centra za Nacionalnu bezbednosnu politiku privremenog koalicionog organa u Iraku. Kao savetnik za nacionalnu bezbednost bivšeg premijera Australije Kevina Rada, lično je imenovan u diplpomatskim depešama koje je američka ambasada slala u Vašington, a koje je kasnije objavio Vikiliks.

Iako je ranije kritikovao Asa

nžov rad zbog curenja poverljivih podataka o ratovima u avganistanu i Iraku, Kalil je jasno rekao da se u ovom slučaju ne radi o jednoj osobi.

"Ove optužbe su toliko široko postavljene, da bi, ukoliko se uvaže, prevazišle ovaj pojedinačan slučaj i uticale bi na kompletno istraživačko novinarstvo. Otvorile bi mogućnost krivičnog gonjenja nebrojeno mnogo medija i imalo bi poguban utica ja novinare koji se bave pitanjima nacionalne bezbednosti i spoljnim poslovima"

Premijer Australije Skot Morison rekao je u januaru da bi asanžu trebalo da bude omogućeno da se vrati kući u Australiju. takođe je istakao dase asanžu pruža konzularna podrška ali da država "nije stranka u postupcima koji se vode".

Italijanski parlament

Australijski parlament nije jedini iz kojeg stižu apeli da se Asanž oslobodi. Osnivaču Vikiliksa podrška dolazi i iz italijanskog parlamenta.

Kako se vidi na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama, i desetak poslanika u italijanskom parlamentu, ustalo je tokom sednice i podiglo fotografije Džulijana Asanža.

Inače, društvene mreže su preplavljene objavama o Asanžu jer je u toku "Asanžova nedelja" (#AssangeWeek). Kako je njegova partnerka Stela Moris, sa kojom ima dvoje dece objavila, akcija traje od 26. juna do 4. jula kao način podizanja svesti o važnosti njegovog rada, nepravdi koju trpi i borbi za istinu u svetu.

Britanski parlamentarci su pre dva dana protestovali ispred zgrade zatvora Belmarš i predali pismo koje su potpisali poslanici četiri različite stranke, zbog konstantnog odbijanja da se poslanicima dozvoli da posete Asanža u zatvoru.

Inače, za 3. juli, na Asanžov rođendan najavljeno je i da će se on i Stela Moris sa kojom je u vezi od 2016. godine. venčati u zatvoru.

Kurir.rs , Foto:AP / Kirsty Wigglesworth

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track